
Homo Sapiens Tropik Ortama Nasıl Ayak Uydurdu?
Araştırmacılar, fosillerdeki çinko izotoplarının belirlenmesiyle tropikal Güneydoğu Asya’dan bir Geç Pleistosen erken modern insanının beslenmesinin nasıl olduğunu, tropik bölgeye nasıl ayak uydurduğunu gösterdiler.

Modern insanlar 70.000 yıl önce Güneydoğu Asya’nın tropik yağmur ormanlarında yaşıyordu. Hatta daha önceki bir çalışmada 45.000 yıl önce insanların primat avladığını da kanıtlamıştı.
Ama buraya nasıl ayak uydurduk, neyle beslendik, neler yaşadık daha tam olarak bilmiyoruz.
Laos’un kuzeydoğusundaki bir mağara alanı olan Tam Pà Ling, anakara Güneydoğu Asya’da Homo sapiens‘in en eski iskelet kanıtlarını bulundu.
İnsanlarının yağmur ormanı ortamlarında bitki veya hayvan kaynaklarına olan güveni, esas olarak, klasik trofik seviye (beslenme zinciri) analizini engelleyen tropik ortamlardan gelen fosillerdeki zayıf kolajen olması nedeniyle, hala büyük ölçüde çalışılmamıştır.

Bununla birlikte, izotopik çinko (Zn) oranları, olumsuz tropik koşullar altında bile fosil omurgalılardan trofik ve diyet bilgilerinin çıkarılması için umut verici bir olay olmuştur.
Araştırma sonuçları incelenen fosillerin 46.000- 63.000 yıl önce yaşamış insanlara ait olduğu gösterdi. Ayrıca geyik, yaban domuzu, ayı, orangutan, leopar, gergedan gibi bir çok hayvana ait fosillerde bulunmuştur.
Karşılaştırmalı yapılan çinki izotop analizi ile homo sapiens‘lerin hem bitki hem de hayvanlarla beslendiğini gösteriyor.
Stabil karbon analizi ile de yenilen bitkilerin tropik bölgeye ait olduğu da bulunmuştur.
Her yere uyum sağlayabilen bir canlı olmak bizi bu zamanlara kadar getirmiştir. Yoksa şimdi biz olmayacaktık.
Yazan: Bilge KAPLAN
Kaynak**
Bir yanıt bırakın