Nesillere İlham Veren Eserlere İmzasını Atan Tıbbın Babası İbn-i Sina
Batılılar onu hekimlerin hükümdarı Avicenna olarak adlandırmışlar. Uzun adı Ebu Ali El Hüseyin Bin Abdullah Bin Sina, herkesin bildiği hekimlerin babası İbn-i Sina…
İbn-i Sina yalnızca tıp alanında değil felsefe, matematik, kimya, fizik, metafizik, jeoloji, müzik, ruhsağlığı gibi alanlardada kendisini kanıtlamış ve gelecek nesillere ilham verecek eserlere imzasını atmıştır.
57 yaşına sayısız eser, başarı sığdırmıştır. Tıp ilmi hakkında yazılmış bilgilerin sentezlendiği “El kanun-i fit tıp” adlı eseri ise yüzyıllar boyunca tüm insanlığa hizmet ederek her dile yazılarak bütün eserlere kaynaklık etmiş 600 yıl boyunca Avrupa’ da tüm tıp fakültelerinde “Tıp İncili” olarak okutulmuştur.
Tıp Alanına Kazandırdıkları
Kanın besinleri taşıyan bir sıvı olduğu fikrini ileri süren İbn- i Sina şeker hastalığını idrarda ki şeker varlığı ile de kanıtlar. Ayrıca kızıl hastalığı, şarbon hastalığı, karaciğer hastalığı ile hepatitin keşfi de ibn- i Sina buluşları arasındadır. Hastalıkların bir çoğunun gözle görülmeyen mikroplar olduğunu söyleyen ilk defa mikropların varlığı fikrini ortaya koyan kişide İbn-i Sina’ dır. Hacamat tedavisini ilk defa yapan ve ameliyatlarda ilk defa uyuşturucu kullanılması, müzik ve telkinlerle tedavi gibi bir çok katkılarıda vardır.
Yaşamı
Özbekista’ nın Buhara yakınlarında ki Efşene kentinde doğdu. Babası Abdullah Samani imparatorluğun önemli şehri Belh ‘ ten gelen saygın bir bilim insanıydı. İlk öğretmeni babası oldu. Şii ismaili mezhebindendi. Babası ismaili dailerle sürekli iletişim halindeydi ve bu sebebten ötürü evi geometri, felsefe ve hint matematiği gibi mevzuların konuşulduğu bir yere dönüşmüştü. böyle bir ortamda yetişen İbn- i Sina ilk önce 10 yaşında ilk olarak kuran-ı ezberledi. Ardından edebiyat, dil, fıkıh ve akaid eğitimi aldı. Kuşgar isimli bir doktorun gözetiminde okuduğu tıp kitapları sayesinde tıpa yoğunlaşarak, 16 yaşında tıp eğitimini iki yılda tamamladı. 17 yaşında Buhara sultanı Emiri tehlikeli bir hastalıktan kurtardı ve karşılığında Samanilerin resmi kütüphanesinden dilediğince faydalanma hakkına sahip oldu.
22 yaşında tıppın tüm alanlarında uzmanlaştı. Uzman doktor ünvanını aldı. Samani hanedanının sona ermesiyle Gazneli Mahmutun teklifini reddederek Ürgenç’ e geçti.
Hamedan seferi sırasında şiddetli bir kolit atağı geçirdi ve kısa süre sonra vefat etti. 57 yılına dünyaları sığdırdı…
Etkilendikleri;
Hipokrat, Aristoteles, Galen, Yeni Platonculuk, Kindi, Farabi, Razi, Biruni’dir
Yazan: Damla Buket TAŞ
Kaynak**
Kaynak***
Bir yanıt bırakın