İkinci Beyin; Bağırsaklar
Birçok insan ikinci beynimizin bağırsaklarımız olmasına şaşırıyordur. Nasıl olurda bağırsak ve beyin aynı noktada buluşur diye düşünüyordur. Beynimizi beynimiz yapan içerisindeki nöronlardır ve bu nöronların oluşturduğu sinir sistemidir (merkezi sinir sistemi). Bu sistem ile beynimiz vücudun diğer organlarının merkezi kontrolünü sağlamaktır.
Şimdi peki bağırsaklarımız nasıl ikinci beynimiz oluyor diye soruları duyar gibi oluyorum. Beynimizdeki sinir sistemine/merkezi sinir sistemi benzer bir sistem (enterik sinir sistemi) de bağırsaklarımızda bulunuyor. Evet beynimiz gibi trigonometri çözemese de içgüdüsel duyularımızı yönetiyor diyebiliriz. Örneğin; Aşık olduğumuzda midenizde kelebekler uçuştuğunda, bir karar vermek içgüdülerinizi güvendiyseniz ya da bir şey için sinirlendiğimizde bağırsaklarımızın etkilenmesi işte bunlar hep ikinci beynimizin sinyallerindendir. Bağırsak mikrobiyotasında binlerce tür bakteri bulunuyor. Bunlar vücudumuzda fizyolojik, metabolik ve bağışıklık sistemi üzerinde oldukça aktif görevler üstleniyor. Ayrıca beynimizi beyin yapan nöronlar ikinci beynimizde de oldukça fazla bulunmaktadır; 100 milyon nörona sahip ikinci beynimiz, omurilikte bulunan nöron sayısı ile aynı sayıdadır.
Ayrıca bağırsaklarımız, vücutta kendi sinir sistemine sahip olan ve beyinden bağımsız olarak çalışmasına izin veren tek organdır. Bu açıdan da ikinci beyin sıfatını kabul etmiyor mu sizce? Beyin ve bağırsak ilişkisi iki yönlü olarak çalışır. Merkezi sinir sistemimiz, vücut ve zihin fonksiyonları kontrol ederken; Enterik sinir sistemi, ağız ile anüs arasında çiğneme, sindirim, emilim ve boşaltım gibi işlemlerden sorumludur (gastrointestinal sistem) ve içgüdüsel davranışlardan da sorumludur.
Ayrıca vücudun serotonin yüzde 95 bağırsakta üretilir, ruh hali, iştah ve uyku düzenini ikinci beynimiz düzenler.
Bağırsaklarımız, psikolojik, nörolojik hastalıkların oluşumunda ya da tedavisinde etkili olabileceği de bağırsaklarımızın ikinci beyin olarak tanınmasından sonra ortaya çıkmıştır.
Bilim insanları araştırma yapmış. Ayrıca, şimdi kötü bağırsak sağlığı aracılık bir inflamatuar bozukluk olarak depresyon dublaj araştırma vardır. Aslında, birden fazla hayvan çalışmaları bir şekilde bağırsak mikrobiyota manipüle anksiyete ve depresyon ile ilgili davranışlar üretebilir göstermiştir.
Kötü bağırsak sağlığı nörolojik ve nöropsikiyatrik bozukluklara neden olabildiği bilgisini ortaya atmıştır. Birden fazla hayvan çalışmalarında bağırsak mikrobiyotanın değiştirilmesi, bozulması , depresyon gibi psikolojik rahatsızlıklara yok edildi anlaşılmıştır. Ayrıca bağırsak sağlığındaki bozukluklar multipl skleroz, otistik spektrum bozuklukları ve Parkinson hastalığı ile bağlantılı olduğunu ortaya koymuşlar. Yaşa bağlı bağırsak değişiklikleri ve Alzheimer hastalığı arasında da ek bağlantılar da olduğu ortaya koyulmuştur.
%95’i bağırsaklarımızda salgılanan serotoninin salgısını arttıran bir ilaçla kemirgenlerde osteoporoz (kemik hastalığı) karşı iyileşme sağladığı görülmüştür.
Daha yeni yeni tanınan ikinci beynimiz, bağırsakların iler ki yıllarda gizemini çözdükçe hastalıklara karşı elimizde çok güçlü bir koz olacaktır.
Hepimiz biliyoruz içten bir mutluluk bizi kötü şeylerden koruyacaktır. O yüzden ikinci beynimize iyi bakın ki hep yüzünüzde gülümseme eksik olmasın!
Yazan: Bilge KAPLAN
Kaynak**
Bir yanıt bırakın