İklim Değişikliği Alerji Mevsimlerini Uzatıyor
İklim değişikliği daha fazla polen üretilmesine neden oluyor ve bunun sonucunda da daha uzun, daha yoğun alerji mevsimleri oluşuyor.
Michigan Üniversitesi’nden yapılan yeni araştırmaya göre, insan kaynaklı iklim değişikliğinin neden olduğu artan sıcaklıkların bir sonucu olarak alerji mevsimlerinin daha uzun olması ve daha yoğun hale gelmesi bekleniyor.
Bu yüzyılın sonunda, polen emisyonları, ilkbaharda, 1995 ile 2014 arasında gördüğümüzden 40 gün önce başlayabiliyor. Bu nedenle alerji hastaları şimdiye kıyasla 19 gün daha uzun alerjik reaksiyonlara maruz kalacağa benziyor.
Ayrıca artan sıcaklıklar ve artan CO2 seviyeleri sayesinde her yıl yayılan yıllık polen miktarı %200’e kadar yükselmesine sebep olabiliyor.
İklim ve uzay bilimleri ve mühendisliğinde (UM) yüksek lisans öğrencisi araştırma görevlisi Yingxiao Zhang bazı açıklamalar yaptı. Yingxiao Zhang: “Polen kaynaklı solunum alerjileri iklim değişikliği ile daha da kötüleşiyor” dedi . “Bulgularımız, iklim değişikliğinin polen üzerindeki sonuçlarına ve buna karşılık gelen sağlık etkilerine ilişkin daha ileri araştırmalar için bir başlangıç noktası olabilir.” diyor.
İklim ve Uzay Bilimleri ve Mühendislik bölümü profesörlerinden Allison Steiner ile Yingxiao Zhang en yaygın 15 polen türünü ve bunların üretiminin farklı sıcaklık ve yağışta nasıl etkileneceğini inceleyen tahmine dayalı bir model geliştirdiler. İklim verilerini sosyoekonomik senaryolarla birleştirip modellemelerini 1995’ten 2014’e kadar olan verilerle karşılaştırdılar. Daha sonra modellerini 21. yüzyılın son yirmi yılı için polen emisyonlarını tahmin etmek için kullandılar.
Alerji semptomları; sulu gözler, hapşırma veya kızarıklık gibi hafif derecede tahriş edici olanlardan nefes almada zorluk veya anafilaksi gibi daha ciddi hatta ölüme neden olan durumlara kadar uzanır. Amerika Astım ve Alerji Vakfı’na göre, ABD’de yetişkinlerin %30’u ve çocukların %40’ı alerjiden muzdariptir.
Polen üreten bitkiler, yabani otlar ve ağaçlar iklim değişikliğinden etkilenir. Artan sıcaklıklar, tarihsel normlarından daha erken aktive olmalarına neden olur. Daha yüksek sıcaklıklar, üretilen polen miktarını da artırabilir.
İklim ve uzay bilimleri ve mühendisliği profesörü Allison Steiner, ekibi tarafından geliştirilen modellemenin sonunda farklı coğrafi bölgeleri hedefleyen alerji mevsimi tahminlerini öğrenmek mümkün olabilecek.
Ülkemizde de her 7 çocuktan biri astım hastası ve her 4 kişiden biri alerjik semptomlara sahip. Bu kadar yaygın olan bu rahatsızlığın önüne bir nebze de olsa geçmek için doğamızı korumamız lazım.
Yazan: Bilge KAPLAN
Kaynak**
Bir yanıt bırakın