İklim Değişikliği Nefes Almayı Zorlaştıracak
Kaliforniya Üniversitesi’nde yapılan bilim insanlarının yaptığı araştırmaya göre, küresel sıcaklık 4°C artığı zaman, zararlı bitki emisyonları ve tozlar %14 oranında artacak.
Hava kirliliğine neden olan insan emisyonları, alınabilecek önlemler ile azaltılabilirken, bitki ve tozlardan kaynaklanan hava kirliliği önlenemeyeceği belirtiliyor.
Communications Earth & Environment dergisinde hava kirliliğinin ve kalitesinin bozulmasının ayrıntıları yayınlandı. Gelecekteki hava kirliliğinin yaklaşık %33’ü bitki kaynaklı olacağı öngörülüyor.
Tüm bitkiler, biyojenik uçucu organik bileşikler ismi veriler kimyasallar üretirler. Bu uçuculara örnek olarak bitkilerin kokusundan, kesilen çimin yaydığı kokuya kadar bir çok örnek verilebilir.
Bu kimyasallar kendi başlarına zararsızken, oksijen ile tepkimeye girerek organik aerosoller üretir. Bu aeresoller solunduğu zaman bebek ölümlerine, çocuk astımına, yetişkinlerde kalp hastalığı ve akciğer kanserine neden olabiliyor.
Bitkilerin bu kimyasalları üretmesindeki artışa 2 neden olduğu belirtiliyor: Atmosferdeki sıcaklığın ve karbondioksitin artması. Atmosferdeki bu 2 faktörün de artış göstermesi bekleniyor.
Gelecekteki en büyük hava kirliliği nedenlerinden biri de Sahra Çölü’nden gelecek tozlar olacak. İklim ısındıkça Afrika, Doğu ABD ve Karayipler’de daha fazla toz seviyeleri ile artan Sahra tozu büyük olasılıkla dünyanın dört bir yanına savrulacak.
Yazan: Selim ÖZTEMEL
Scientists Warn That Breathing Is Going To Get Tougher – Here’s Why, 19.04.2023, SciTechDaily
Bir yanıt bırakın