İklim Değişikliği Toprağı Öldürüyor!
Tıpkı sağlığımızın güvencesi olan derimiz gibi çöl topraklarını kaplayan “deri” de çorak toprakların sağlığı için kritik öneme sahip. Mantarlar, yosunlar, likenler, mavi-yeşil algler ve diğer mikroorganizmalar, suyu tutuyor ve diğer organizmaların kullanabileceği besinler üretiyorlar.
Bu tür biyokabuklar, dünya genelindeki karaların %12’sini kaplıyor. Bu yüzden bu canlıların sağlığını korumak tüm canlıların sağlığını korumak için çok önemlidir.
Son yapılan çalışmalara göre iklim değişikliği, bu derin bütünlüğü tehdit ediyor. 2013 yılındaki iklim değişikliğinin, biyokabukların mikrobiyal bileşimini değiştirdiği fark edildi. Utah’taki Canyonlands Ulusal Parkı’ndaki bozulmamış bir otlaktaki organizmalar üzerinde yapılan araştırma, bu biyokabuklar gizli bir açığını ortaya koydu.
Bu son yapılan araştırmayı, 1960 yıllarında yapılan araştırma ile karşılaştırıdılar. Son 50 yılda yapılan hava durumu ölçümleri, o parktaki sıcaklıkların her 10 yılda 0,27°C arttığı ortaya çıktı. Ayrıca havadaki nitrojeni, diğer canlıların kullanabileceği forma dönüştüren likenlerin azaldığı görüldü. 1967 ile 1996 yılları arasındaki biyokabuğun %19’unu oluştururken günümüzde %5 düşüş göstermiş. Bilim insanları, 2070 yılına kadar biyokabuğun %25 ila %40’ının yok olabileceği konusunda uyarıyorlar.
Yazan: Selim ÖZTEMEL
Bir yanıt bırakın