İlginç Astronomi Bilgileri 3
– Güneş sistemimizdeki en büyük ay olan Ganymede, güneş sistemindeki en küçük gezegen olan Merkür’den daha büyüktür.
– Bir gezegenin kütlesi ile atmosferinin kimyası arasında bir ilişki vardır. Bir gezegen çok büyükse (Jüpiter, Satürn) hidrojen veya helyum gibi hafif gazları tutabilir. Bununla birlikte, bir gezegen daha küçükse (Dünya, Venüs gibi) o zaman hidrojen ve helyum atmosferden kaçar.
– Openstax.org ücretsiz indirebilmeniz için çok sayıda uzmanlık kitabı sunmaktadır. Astronomi, kimya, fizik, biyoloji ve matematik edebiyatı buna dahil. Ders kitapları uzmanlar tarafından yazılmıştır ve Bill Gates’e ait olan (kar amacı gütmeyen bir kuruluş) tarafından finanse ediliyor.
– Güneş şimdi yok olsaydı, yeryüzünde 8 dakika sonra hava kararırdı, bir hafta sonra okyanus yüzeyleri donardı ve on yıl sonra oksijen kar olurdu.
– Galaksimizde 463 milyar kilometre uzunluğunda bir alkol bulutu (metanol) vardır. Bu keşiften önce, yıldızlararası uzayda kompleks moleküllerin oluşmadığına inanılıyordu. Şu anda yaklaşık 180 organik molekül keşfedildi.
– Araştırmacılar ilk kez, yaşamın yaratılması için en önemli iki koşulu yerine getiren bir dış gezegen bulmayı başardılar: K2-18b gezegeni, ana yıldızının yaşanabilir bölgesinde bulunuyor ve Hubble uzay teleskopu atmosferindeki suyu tespit edebildi.
– Merkür, Güneş’e en yakın gezegen olmasına rağmen, Venüs daha sıcaktır. Bunun nedeni ; Venüs’ün yoğun atmosferinde güçlü bir sera etkisi yaratan gazlardır. Öte yandan Merkür, neredeyse hiç enerji depolayamaz çünkü çok ince bir atmosfere sahiptir.
– Bremen araştırmacıları, Mars ve Ay’a yapılacak gelecekteki görevlerde de uygulanabilecek bir uzay serası konsepti geliştirdiler. Antarktika’da 13 metrekarelik tesis kurarak, test ettiler ve 9 ayda 270 kg sebze toplayabildiler. Bitkiler toprak, gün ışığı ve böcek ilacı olmadan kapalı bir döngü içinde büyüdü. Bunun içinde kökler havada asılı bir şekilde bitkiler yetiştiridi ve büyümesi için gerekli olan su ve ek besin bitkiye püskürtüldü.
– Jüpiter, dünyanın koruyucu abisi. Çünkü; Jüpiter, yüksek kütlesi ve bunun sonucunda ortaya çıkan kuvvetli yerçekimi ile dünyamıza doğru hızla gelen kuyruklu yıldızların yönünü saptırarak bizi (dünyayı) kuyruklu yıldız çarpmalarından korur. Jüpiter olmasaydı kuyruklu yıldızlar Dünya’ya çok daha sık çarpacaktı. Hatta, 7 Ağustos’ta, bir kuyruklu yıldızın Jüpiter’in yüzeyine çarptığı ve parlak bir ışık parlaması oluşturduğu gözlemlendi.
Çeviri: İ. KAYA
Kaynak : Doktorwissenschaft
Bir yanıt bırakın