İlginç Astronomi Bilgileri 4

İlginç Astronomi Bilgileri

İlginç Astronomi Bilgileri 4

– Polonyalı gökbilimciler galaksimiz Samanyolu’nun üç boyutlu bir haritasını çıkardılar ve galaksimizin düz bir disk olmadığını, ancak uçlarının bir tarafta yukarı, diğer tarafta aşağı doğru bükülmüş olduğunu keşfettiler.  125.000 ışık yılı çapındaki galaksimiz hafif S şekline sahiptir.  Kenara doğru ise kalınlaşıyor.

– Yerçekiminin neredeyse hiç etkisinin olmadığı uluslararası uzay istasyonu ISS’de bir mum alevi küreseldir.

– Dünya atmosferinde parlayan bir göktaşı kimyasal bileşimi, havai fişeklerde olduğu gibi renkten kolayca tanınamaz. Bunun sebebi; Renkten yalnızca meteorun içeriği değil, aynı zamanda meteorun etrafındaki bir plazma alanında parlamaktan heyecan duyan havadaki bileşikler de sorumludur. 

– James Webb Teleskobu, Hubble Uzay Teleskobu’nun “halefi” olarak kabul ediliyor ve 2021’den sonra uzaya taşınması ve etkinleştirilmesi bekleniyor. Hubble teleskopu esas olarak elektromanyetik spektrumun görünür ve ultraviyole aralığında çalışırken, Webb teleskopu neredeyse yalnızca kızılötesi aralıkta kayıt yapacak ve daha hassas sensörleri sayesinde Big Bang’den sonra Hubble’ın yapabildiğinden daha fazlasını, örneğin ilk yıldızlardan daha fazla ışık kaydedilmesini başarabilecek.  Çok uzaktaki nesnelerin ışığı kızılötesi aralıktadır. Ayrıca evrenin uzak yerlerinde, kızılötesi radyasyonun emilmesiyle içinde barındırdığı sis de görülebilir çünkü bunlar kızılötesi ışığı absorbe etmezler. 

İlginç Astronomi Bilgileri 4

– Mark Twain, 1835’te Halley kuyruklu yıldızı Dünya’nın yanından geçtiğinde doğdu.  Twain, 75 yılda bir geri dönen ünlü kuyruklu yıldızın dönüşüyle ​​dünyayı terk etmek istediğini söylerdi. Aslında, dediği gibi de oldu. Mark Twain, kuyruklu yıldızın gökyüzünde tekrar çıplak gözle görülebildiği 1910’da öldü.

– Amerikalı astronot John Glenn 3 olağanüstü rekora sahip. Süpersonik hızda ilk kıtalararası uçuşu yaptı, yörüngedeki ilk Amerikalıydı ve 77 yaşında uzaydaki en yaşlı kişi olarak tarihe geçti.

– Dünya, 8,9 mm’lik bir yarıçapa küçültülürse, o zaman bir kara delik olur.

– Güneş sistemindeki gök cisimlerinin sırasını ezberlediyseniz bilmelisiniz ki, Plüton ve Neptün her 248 yılda bir yer değiştirir. Çünkü ; Plüton’un yörüngesi o kadar eliptiktir ki bazen Plüton bazen de Neptün güneşe daha yakın olur.  Örneğin, 1979’dan 1999’a kadar Plüton, Güneş’e Neptün’den daha yakındı.

– Jüpiter’in uydusu “Europa” daki su okyanusları, Dünya’dakilere beklenenden daha çok benziyor. California Teknoloji Enstitüsü’ndeki araştırmacılar, gezegenin sofra tuzu, sodyum klorür içerdiğini keşfettiler. Sofra tuzu, Jupiter’in uydusunda yaşam olma olasılığını artırıyor.

– Yazılım hataları, 1990’larda uzay yolculuğundaki roket çarpışmalarının bir numaralı nedeniydi.  Ariane 5, hızlanma için ölçülen değer 32 bitlik bir tamsayı olarak değil, 16 bitlik bir tamsayı olarak kaydedildiği için 370 milyon ABD doları  çöpe gitmişti.

– Venüs kendi ekseni etrafında sadece 6,5 km / sa hızla dönüyor.  Böylece Venüs’ün dönüşüne doğru yürüyebilir ve gün batımının gözlemlenebileceği konumunda kalıcı olarak kalabilirsiniz.

Çeviri: İ. KAYA 

Kaynak : Doktorwissenschaft 

YouTube Kanalımız

Tükenmez Kalem (Altın Yazar) hakkında 286 makale
Bilim sever, bilim yazarı.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*