İlginç Astronomi Bilgileri 5
– Kırmızı süper dev “VY Canis Majoris”, Samanyolu’ndaki en büyük yıldızlardan biridir ve güneşten yaklaşık 3 milyar kat daha büyüktür. Güneşin yerine BY Canis Majoris olsaydı, Merkür’ü, Venüs’ü, Dünyayı, Mars’ı, Jüpiter’i ve hatta Satürn’ü bile yutardı.
– Evrendeki en eski ve dolayısıyla ilk kimyasal bileşik Helyum Hidrit İyonu (HeH+) ‘dur. İlk olarak ortaya çıkmasının sebebi; Evrenin oluşmasından kısa bir süre sonra, evren neredeyse tamamen hidrojen ve helyumdan oluşuyordu. Onun için bir kimyasal birleşik olacaksa bunun hidrojen ve helyumdan olması doğaldı. Zaten bu teori, 1925’te laboratuvarda ispatlanmıştı ve uzayda ilk kez 2019’da Bonn’daki Max Planck Enstitüsü’ndeki araştırmacılar tarafından da tespit edildi.
– Bilim insanları, Dünyadaki en nadir görünen olay olan, Xenon-124 e’nin bozulmasını keşfetti. Aslında bu keşif tesadüfen oldu. “Karanlık madde” aranırken, araştırmacılar (radyoaktif ksenon) izotop ksenon-124’ün bozunmasını ölçebildiler. Bu verilerden, izotopun inanılmaz bir yarı ömrü belirlendi: İzotopun yarı ömrü tam 18 trilyon yıl. Karşılaştırma için: evrenimiz yaklaşık 14 milyar yaşında olduğunu belirtelim.
– Güneş sistemimizdeki en uzak nesne, “Farout” isimli cüce bir gezegendir. 500 km çapındaki cüce gezegenin özelliği ise pembe renginde olması.
– Geleceğin mesleklerinden biri Biyoinformatik’tir. Prensip olarak, DNA zincirleri dijital verilerin depolanması için gayet uygundur. Biyoinformatikçi Yaniv Erlich, “Science” dergisinde, kısa bir videoyu, metnini, görüntüleri ve bir işletim sistemini, DNA’yı oluşturan ve DNA’da depolanan dört nükleobazın bir dizisine atadığı 67.088 bölüme dosya transferini nasıl yaptığını anlattı. Bütün dosyalar, daha sonra dijital ortamda çalıştırıldığında kusursuz işlediği görüldü.
– Bir kara deliğin görüntüsündeki turuncu ve kırmızı renkler, kara deliğin kütlesi tarafından neredeyse ışık hızına çıkarılan gaz ve toz kütlelerinden kaynaklanır. Bu onların ısınmasına ve radyasyon yaymasına neden olur. Ortadaki siyah daire, kara deliğin gölgesidir. Bir kara deliğin kendisi, muazzam kütlesi nedeniyle ışığı “yakaladığı” için görülemez. Sadece çevresi bunu açığa çıkarır.
– Jüpiter’in uydusu Europa, dünya okyanuslarının toplamının iki katı kadar suya ev sahipliği yapıyor. Galileo sondası sayesinde araştırmacılar, Jüpiter’in uydusunun altında, 100 km derinliğinde okyanus bulunan bir buz tabakasıyla kaplandığını biliyorlar.
– Dünyamızdan 10 ışık yılı uzağına devasa bir ayna koyup, bunu bir teleskopla gözlemlerseniz, 20 yıl önceki dünyanın halini o anki zamanda görebilirsiniz.
Çeviri: İ. KAYA
Kaynak : Doktorwissenschaft
Bir yanıt bırakın