İlginç Astronomi Bilgileri 6
– Ay, her yıl dünyadan yaklaşık 3,8 cm uzaklaşır.
– Andromeda Galaksisi , gece gökyüzünde çıplak gözle düzenli olarak görülebilen en uzak nesnedir. Bizden yaklaşık 2,5 milyon ışık yılı uzaklıktadır.
– Eğer, Dünya bir elma kadar küçük olsaydı, atmosferi de bir elma kabuğu kadar kalın olurdu.
– Mars gezginine gönderilen Curiosity, gerektiğinde kayaları 7 m’ye kadar uzaktan yok edebilecek ve kayaları analiz etmek için, hedefini hesaplayabilen bir lazere sahiptir. Ayrıca bir özelliği de , Plazma bulutuna sahip olmasıdır. Plazma bulutu, bir teleskopla alınan ışığı farklı dalga boylarına ayırarak, spektrografa ileten ışığı yayar. Belirli bir dalga boyuna sahip ışığın görünümü, belirli elementlerin varlığını gösterir, bu nedenle kaydedilen spektrum, Mars kayalarının kimyasal analizi için kullanılır.
– Hollanda’da ESA, Ay’a gidecek astronotlara sürekliliği olan oksijen kaynağı sağlayabilmek için, ay tozundan oksijen çıkarma yöntemini test ediyor. Deney, insanlığı, “Ay’da kolonileşme” yolunda bir adım daha ileri götürebilir. Ay yüzeyindeki regolit (ay tozu),% 45’e kadar oksijenden oluşan bir dizi metal oksitten oluşur. 950 C’ de bir eriyik akış elektrolizi vasıtasıyla, sıvı elektrolit elektrokimyasal olarak oksijen ve metallere ayrılabilir. Böylece oksijen tutulur ve astronotlar için oksijen kaynağı olarak kullanılabilinir.
– Bir astronot, koruyucu giysisi olmadan 2 dakika sonra uzayda ölür. Önce oksijen yetersizliğinden bayılır ve dış basınç olmadığı için vücudu yaklaşık iki katına kadar şişer. Gözlerdeki ve ağızdaki sıvılar buharlaşacağı içinde gözleri ve ağzı kuruyacaktır.
– Asteroitler, kuyruklu yıldızlar ve göktaşları arasındaki fark nedir? Asteroitler ; Gezegenlerden daha küçüktür ve çoğu, güneş etrafındaki Kepler yörüngelerinde bulunur.
– Kuyruklu yıldızlar ; Güneşin yakınında uzun, parlak bir gaz ve toz kuyruğu geliştirmeleriyle karakterize edilir. Genellikle güneş sisteminin dış bölgelerinden gelirler ve bu nedenle kısmen su buzu gibi donmuş maddelerden oluşurlar.
– Bir göktaşı, bir asteroitten daha küçüktür. Dünya atmosferine girip orada yanabilir, o zaman meteor veya “düşen yıldız” olarak adlandırılır, hatta dünyaya ulaşırsa meteoroid denir.
– Albert Einstein’ın teorileri olmadan var olmayacak bazı teknikler:
1. GPS (zaman genişlemesi)
2. Atomik güç
3. Güneş pilleri
4. Lazer teknolojisi
5. TV tüpü
(Foto etkisi) (uyarılmış emisyon) (kütle artışı )vs. teorileri bu alanlarda kullanılmıştır.
– Popüler bilimsel haber portalları ve Wikipedia dışında bilimsel bilgileri veya gerçekleri nasıl araştırırsınız?
İşte size bir liste ;
– Ücretsiz İngilizce uzmanlık literatürü şu adreste mevcuttur: www.openstax.org
– Bilimsel belgeler için özel arama motorları vardır.
Google Scholar Microsoft Akademik Arama
– Apollo astronotları, ay görevlerinden eve 382 kg ay taşı getirdiler. Fakat NASA, araştırmacılara ve devlet başkanlarına o kadar çok taş gönderdi ki, daha sonra bu taşların izlerini kaybettiklerini ve yüzlerce ay örneğinin kayıp olduğunu itiraf etmek etmek zorunda kaldılar.
– Şimdiye kadar, dünya dışı yaşamı bulmak için dış gezegenlerin atmosferinde oksijen arayışına odaklanılmıştı. Bilim adamları şimdi hidrojeni de aramayı öneriyorlar, çünkü yeni deneyler bazı bakterilerin bir hidrojen atmosferi altında hayatta kalabildiğini ve büyüyebildiğini gösterdi.
– Satürn “halkalı gezegen” olarak bilinir. Fakat, Jüpiter, Uranüs ve Neptün’ün de halkaları vardır. Ancak bunlar net görünmez.
Çeviri: İ. KAYA
Kaynak : Doktorwissenschaft
Bir yanıt bırakın