İlginç Astronomi Bilgileri 7

İlginç Astronomi Bilgileri

İlginç Astronomi Bilgileri 7

– 1974’te “Arecibo Mesajı” dünyanın en büyük ikinci radyo teleskopu tarafından uzaya gönderildi. İkili kodla yazılmış sinyali deşifre etmeyi başaran yabancı bir medeniyet, nerede olduğumuzu , görünüşümüzü ve yapımız hakkında bilgileri bu mesajda bulabilecekti. Fakat eleştirmenler, mesajın çok karmaşık olduğunu söylüyor. 150 yıl önceki insanlar  bile bu mesajları kendileri anlayamaz ve yorumlayamazdı. Kaldı ki, gökadamızın kendi kendine dönüşü  de konum hesabına katılmadı, böylece sinyal hedefini ıskalayabilir. Uzayda bir medeniyet mesajı alsa bile bizi bulamayabilir.

– Bu kadar çok yıldız varsa, peki neden gökyüzü geceleri daha parlak değil?

Bu düşünce deneyi “Olbers Paradoksu” olarak bilinir.  Cevabı : Evren genişliyor, bu da bazı yıldızlardan gelen ışığın bize asla ulaşmadığı anlamına geliyor.  Ek olarak, yıldız ışığının dalga boyu uzayda dolaşırken artar ve bu, onu bizim için görünmez hale getirir.

– Konumunuzu www.spotthestation.nasa.gov/ adresinden girin ve ISS’nin (Uluslararası Uzay İstasyonu’nun) sizin olduğunuz yerin üzerinizden ne zaman geçeceğini öğrenin.

İlginç Astronomi Bilgileri 7

– ISS (Uluslararası Uzay İstasyonu)’nunda, idrarın, terin ve hatta astronotların soluduğundaki suyun %88’i yüksek saflıkta içme suyuna dönüştürülür.

– Dünya atmosferinin üst katmanları, kuzey ışıkları olmasa bile yeşil parlar.  Bu fenomen “hava parlaması” olarak adlandırılır ve oksijen atomlarının güneşin UV ışığı tarafından uyarılmasından kaynaklanır.

– 1969’da Roger Penrose, gelişmiş bir medeniyetin bir kara delikten nasıl enerji çıkaracağını ve onu kendisi için nasıl kullanabileceğini anlattı. Astronomi’de “Penrose Süreci” olarak bilinen şey işte budur.

– İngiliz Richard Garriott her zaman babası gibi bir astronot olmak istiyordu, ancak zayıf görme yeteneği nedeniyle astronotluğa uygunluk onayı alamadı.  Bir bilgisayar oyunu şirketi kurdu. Zengin olduktan sonra, 2008’de uzay turisti olarak bir bilet satın aldı ve sonuçta ISS (Uluslararası Uzay İstasyonu)’na yine de uçtu.

– Orijinal Einstein belgelerinin bir koleksiyonu Princeton Üniversitesi’nin einsteinpapers.press.princeton.edu/ web sitesinde bulunur.  Burada Einstein’dan yaklaşık 30.000 belgeyi ücretsiz indirebilir ve okuyabilirsiniz.

– Mars’ta gün batımı mavidir.  Çünkü ; Mavi ışık, akşamları yoğun toz nedeniyle Mars atmosferine diğer dalga boylarına göre daha verimli bir şekilde nüfuz ediyor.

– Halka şeklinde gezegenlerin olması fiziksel olarak mümkündür.  İki kayalık gezegen çarpıştığında, bir halka enkazı bulutu oluşturabilirler.

– Araştırmacılar bilgisayarda Venüs atmosferini simüle ettiler, ancak simülasyon Venüs’te bulunan yüksek konsantrasyonlardaki gazın oluşumunu açıklayamadı.

Çeviri: İ. KAYA 

Kaynak : Doktorwissenschaft 

YouTube Kanalımız

Tükenmez Kalem (Altın Yazar) hakkında 286 makale
Bilim sever, bilim yazarı.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*