İlginç Astronomi Bilgileri
– Astronotlara genellikle kendi ülkelerinde uzaydan oy verme fırsatı verilir. Teksas eyaleti, 1997’de astronotların oy kullanma katılımını düzenleyen bir yasa bile çıkardı. Örneğin Shane Kimbrough, şifrelenmiş bir e-posta yoluyla 2016’daki ABD başkanlık seçimlerinde oy kullanmıştı.
– Güneşin yerini aynı kütlede bir kara delik alacak olsaydı, dünya için astronomik olarak hiçbir şey değişmezdi. Kara delik yörüngesinde kalacak ve bir yıl hâlâ 365 gün olacaktı.
– Kara delikler kozmik elektrikli süpürgeler değildir. Gezegenler, bir yıldızın etrafında döndüğü gibi, bir kara deliğin etrafında da aynı şekilde yörüngede dönebilirler. Bunun ön koşulu, belli bir sınırı geçmemeleridir. Buna olay ufku denilir ve nesnelerin kara deliğin içine çekildiği belirli bir yarıçapı tanımlar.
– Güneş sistemimizdeki gezegenlerin çoğunu görebilmeniz için bir teleskoba ihtiyacınız yok. Çıplak gözle Merkür ve Venüs şafakta ve alacakaranlıkta görülebilir, Mars kırmızımsı rengi sayesinde hızlı bir şekilde fark edilebilir. Jüpiter ve Satürn ise gökyüzünde nispeten hızlı hareket eden parlak yıldızlar gibi görünür.
– Galaksimizde her yıl yaklaşık 2 ila 5 yeni yıldız doğar. Ek bilgi olarak, galaksimizdeki toplam yıldız sayısının 200 milyar civarında olduğunu da söyleyelim.
– Bir astrofizikçi “randevu” kelimesini romantik bir randevu olarak algılamaz. Onun için randevu denildiğinde, uzayda iki füze arasında hedeflenmiş bir karşılaşma olduğu, aklına gelir.
– Nötron’u keşfeden Chadwick, protonu keşfeden Rutherford’un öğrencisiydi. O da elektronu keşfeden Thomson’ın öğrencisiydi.
– Gökbilimciler tarafından Esa uydusu “Goce” şık şekli nedeniyle, astrofizikçiler arasında “Uzayın Ferrari’si” olarak da adlandırılır.
– Lawrence Bragg, 25 yaşında Nobel Ödülü alan en genç kişiydi. Babasıyla birlikte, X ışınlarını, kristalin katılar üzerindeki kırınımını tanımlamak için kullanılabilen “Bragg denklemin” geliştirmişti.
– KIT (Karlsruhe Institute of Technology)’de atmosferden CO2 çeken ve bunu yakıtları sentezlemek için kullanan test amaçlı bir tesise sahiptir. Bu tesis geleceğin en önemli teknolojilerinden biridir.
– Voyager 2, Pioneer 10 ve Voyager 1 gibi, bir yıl önce güneş sistemimizi (heliosferimizi) terk eden üçüncü insan yapımı nesne oldu . Üç sondanın her birinde de, uzaylılar için yazılmış mesajlar içeren bir veri plakası bulunuyor.
– Güneşin çekirdeğinde, nükleer füzyon ile 600 milyon ton hidrojen her saniye 596 milyon ton helyuma dönüştürülüyor. Bu, siz bu bilgiyi okurken bile , güneşin yaklaşık 36 milyon ton kütle kaybettiği anlamına gelir.
Çeviri: İ. KAYA
Kaynak : Doktorwissenschaft
Bir yanıt bırakın