İlk Bakteri Arayışı Son mu Buldu?

İlk Bakteri Arayışı Son mu Buldu?

Tüm bakterilerin atası neye benziyordu, nerede yaşıyordu ve neyle besleniyordu? Bir araştırma ekibi şimdi biyokimyasal metabolik ağları ve evrimsel yolları analiz ederek bu sorulara cevaplar buldu. Artık ilk bakterinin şeklini bile çıkarabiliyorlar.

İlk Bakteri Arayışı Son mu Buldu?

Yaklaşık beş yıl önce araştırmacılar tüm canlı organizmaların son evrensel ortak atasını tanıttı ve onu “LUCA” olarak adlandırdı. Yaklaşık 3.8 milyar yıl önce sıcak derin deniz hidrotermal menfezlerinde yaşadı.

Bakteriyel Ortak Atanın Son Atası

Şimdi, Düsseldorf’taki evrim biyologları, “LBCA” (“Bakteriyel Ortak Atanın Son Atası”) adında başka bir antik hücre tanımladılar.

Bakteriler neredeyse hayatın kendisi kadar eskidir. LBCA, yaklaşık 3,5 milyar yıl önce, LUCA’ya benzer bir ortamda yaşadı. Araştırma ekibi, LBCA’nın genetik kodunu, özelliklerini ve hikayesini ortaya çıkarmak için oksijensiz hayatta kalan 1.089 bakterinin genomlarını inceledi. Günümüzde anaerob bakterilere benzer şekilde atalarının da enerjiyi, fermantasyon, sülfat indirgeme ve metan üretimi gibi alternatif metabolizma yollarıyla elde etmiş olmaları akla en mantıklı gelen teoridir.

Karşılaştırmalı gen analizinin sonucunda; 146 protein ailesinin genleri günümüzdeki anaerob bakterilerin hemen hemen hepsinde bulunuyor. Böylece ortak atanın anaerob olduğu kanıtlanmış oluyor. Bu genler tarafından kodlanan proteinlerin yarısı gen ve protein sentezi diğer yarısı ise metabolizma ile ilgilidir. Günümüz bakterilerin ortak atası, evrim süreci boyunca kaybolan gen ve onların fonksiyonlarını yerine getirebiliyordu. Buna göre ilkel bakteri 57 önemli biyomolekülü üretebiliyordu: 20 aminoasit, dört DNA bazı, sekiz evrensel kofaktör, öncü yağ olarak gliserin trifosfat ve 20 yüklü transfer RNA’sı. Bu verilerin yardımıyla araştırmacılar, bakteri atasının yaşam biçimini canlandırmaya başardılar. Bu ilk bakterinin hücrelerinin enerjilerini ve besleyici maddeleri, indirgeyici asetil-koenzim A metabolizma yoluyla kazandıkları anlaşıldı. Sonuçlar öte yandan ilkel bakterinin çubuk biçiminde olduğunu ve bir olasılıkla deniz diplerindeki hidrotermal kanallarda yaşadığını gösteriyor. 

5402 filogenetik ağacın akrabalık analizi Clostridia’nın en atasal grup olduğunu ortaya koymaktadır.

Buna göre, modern Clostridiumlar bakteri atasının en yakın akrabalarıdır. Sporları oluşturmak, erken hücrelerin erken Dünya’nın misafirperver olmayan ortamında hayatta kalmalarını sağlamıştı. 

Yazan: Bilge KAPLAN

Kaynak*

Kaynak**

Kaynak***

YouTube Kanalımız

 

Bilge Kaplan (Altın Yazar) hakkında 248 makale
1993 yılında Antalya'da doğdum. Molekuler Biyoloji ve Genetik bölümünden mezunum. Şimdi Covid laboratuvarında moleküler biyolog olarak çalışıyorum. Biyoloji,kimya,fizik, matematik en güzel ilgi alanlarim.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*