İlk Kadın Nobel: Marie Curie Kimdir?
Marie Curie 7 Kasım 1867 Varşova doğumlu, ünlü fizikçi ve kimyacıdır. Aynı zamanda Dünya’da Nobel ödülü almaya hak kazanmış ilk kadın olmasıyla bilinir. Günümüzde halen birçok kadına ilham olan Marie Curie hayatını adeta bilime adamış, geleceğe ışık tutan bir isim.
Annesini henüz 10 yaşındayken tüberkülozdan kaybeden Curie, lisede fizik öğretmeni olan babasının izinden gitmiş ve bilime özellikle de fiziğe erken yaşlarda ilgi duymaya başlamıştır. Ancak o dönemde Curie’nin yaşadığı bölge olan Varşova, Çarlık Rusya yönetimi altındaydı ve burada kız çocuklarının eğitim alması neredeyse imkansızdı. Bu kötü koşullar Marie Curie’ye Fransa’nın kapılarını açtı. Henüz 24 yaşındayken Sorbonne Üniversitesi’nde eğitimine başlayan Curie ekonomik açıdan büyük sıkıntılar yaşıyordu. Yine de burada lisans eğitimini tamamladı, Fizik ve Matematik bölümlerinden diplomasını aldı.
Marie Curie ilk çalışmalarını 1894 yılında tanıştığı ve ertesi yıl evlendiği eşi Pierre Curie ile birlikte yaptı. Zor koşullar ve imkansızlıklarla beraber mücadele ettiler. 1897’de kızları Irene Dünya’ya geldi. Bu, Marie Curie’nin polonyum ve radyumu keşfetmesinden yaklaşık bir yıl önceydi ve çift kötü yaşam koşulları altında hız kesmeden çalışmalarını sürdürmekteydi. Keşiflerini Pierre’nin öğretim görevlisi olarak çalıştığı okulun bahçesinde ısıtması ve havalandırması olmayan bir barakada gerçekleştirdiler.
1898 yılında Curie, radyum ve polonyumu keşfetti. Fransız Bilimler Akademisi’ne yalnızca kendi imzasını taşıyan bir notla keşfini bildirdi ancak o dönemin gerektirdiği aksine babasının veya kocasının imzasını notuna eklemediği için pek dikkate alınmadı. Radyumun keşfi kanser tedavisinde kullanılabileceğinin anlaşılmasıyla 1902 yılında Curielere nihayet ün getirdi. Hemen bir yıl sonra Henri Becquerel, Pierre Curie ve Marie Curie Fizik Nobel ödülüne layık görüldü. Böylece Marie Curie, Nobel alan ilk kadın olarak tarihe adını yazdırdı. Ne yazık ki çok geçmeden 1906 yılında eşi, çalışma arkadaşı Pierre Curie’yi kaybetti. Pierre’nin ölümüyle Sorbonne Üniversitesi’ndeki görevi Marie’ye teklif edildi ve Marie Curie ilk kez profesörlük unvanı alan kadın oldu. Acısı büyüktü ama o yılmadan çalışmalarına devam etti.
Çok sevdiği eşi Pierre’yi kaybettikten birkaç yıl sonra 1911’de iki yeni element bulmasıyla Kimya dalında Nobel ödülüyle onurlandırıldı. Aralık 1911’de ödülünü alırken Curie, eşi Pierre’nin yardımlarına defalarca değindi.
Çalışmaları boyunca yüksek dozda radyasyona maruz kalan Marie Curie henüz 66 yaşındayken kan kanserine yenik düştü. Bu yüzden ona hayatını bilime adayan kadın da deniyor.
Aldığı Tüm Ödüller
• 1903 – Nobel Fizik Ödülü
• 1903 – İngiliz Kraliyet Birliği’nden Davy Madalyası
• 1904 – Matteuci Madalyası
• 1909 – Elliot Cresson Madalyası
• 1911 – Nobel Kimya Ödülü
• 1921 – John Scoot Madalyası
• 1921 – Bilime katkılarından ötürü, Amerika’nın kadınları adına, başkan Warren Harding’ten 1 gram radyum
• 1921 – Willard Gibbs Madalyası
• 1921 – Benjamin Franklin Madalyası
Yazan: Arda KÖROĞLU
Bir yanıt bırakın