İlk Kez Bir Yıldız Gezegeni Yuttu
Araştırmacılar ilk kez bir yıldızın, dev bir gezegeni yuttuğunu gözlemledi.
Belirli bir ömre sahip olan yıldızlar; hidrojen, helyum, bir çok gazdan ve kozmik tozdan meydana gelirler. Yoldasın temel yakıtı olan hidrojen bitiğinde yıldız dönüşüm geçirir. Yıldız ilk olarak kendi üstüne biraz çöker ve ardından genişleyerek bir milyon kat büyür.
Kızıl dev ismi verilen bu genişleme aşamasındaki yıldızlar kendilerine yakın gezegenleri yutması beklenir. Fakat bu olay daha önce hiç gözlemlenmemiştir.
Fakat Massachusetts Teknoloji Enstitüsü‘ndeki (MIT) astronomlar, yaklaşık 12 bin ışık yılı uzaklığındaki Aquila takım yıldızımda bulunan bir yıldızın, Jüpiter büyüklüğünde bir gezegenini yuttuğunu ilk kez gözlemlediklerini duyurdular.
Yapılan ölçümlere göre; Güneşin 0,8 ila 1,5 katı büyüklüğündeki yıldız, Güneş Sistemi’nin en büyük gezegeni olan Jüpiter’in 2 ila 10 katı büyüklüğünde gezegeni tuttuğu kaydedildi. Bu yutma işleminde oplamda Dünya kütlesinin 33 katına eşit hidrojen ve Dünya kütlesinin 1/3 kadar bir toz açığa çıkardığı belirtiliyor. Ayrıca bu olaydan sonra yıldızın normal parlaklığı 100 kat artığı ve 10 gün sonunda parlaklığını tamamen yitirdiği belirtiliyor.
Yazan: Selim ÖZTEMEL
Bir yanıt bırakın