İlk Pompei İnsan Genomu Dizilendi

İlk Pompei İnsan Genomu Dizilendi

Amerika Birleşik Devletleri, İtalya, Danimarka ve Brezilya’dan bilim adamları, MS 79’da Vezüv Yanardağı’nın patlamasından sonra antik Pompei kentinde ölen 35-40 yaşındaki bir erkeğin genomunu başarıyla dizilediler.

İlk Pompeili İnsan Genomu Dizilendi

Pompei arkeolojik alanı, İtalya’daki 54 UNESCO Dünya Mirası listesinden biridir.

Pompei, Orta İtalya’da Napoli’nin güneyinde, MS 79’da Vezüv Yanardağı’nın patlamasının ve külleri tarafından tamamen yok edilip gömülene kadar bulunan bir Roma İmparatorluk Çağı liman kentiydi.

Araştırmaya göre, Vezüv patlaması 24 Ağustos’ta öğleden sonra 1 civarında meydana geldi ve 40 km’den fazla bir mesafeden görüldü.

Avrupa tarihinin en ölümcül patlaması olan patlamanın doğrudan bir sonucu olarak 2.000’den fazla kişi öldü.

Pompei’de bulunan Casa del Chirurgo (Cerrahın Evi), Casa del Fauno (Faun Evi) ve Casa dei Casti Amanti (İffetli Aşıklar Evi) gibi son derece iyi korunmuş birkaç bina engin Romalılar için Pompei’nin muhtemelen bir tatil beldesi olduğunu gösteriyor. Bununla birlikte, Pompei, 6.400 ila 20.000 arasında değişen nüfusuyla turizm ve ticaret için de önemli bir şehirdi.

On dokuzuncu yüzyıldan bu yana bölgede yoğun bir bilimsel araştırmaya devam edilmesine rağmen, yüksek sıcaklığa maruz kalma geri kazanılabilir DNA’nın kalitesini ve miktarını azalttığından, Pompei’deki insan kalıntılarından hem biyoarkeolojik hem de genetik çalışmalar yürütmek zor olmuştur.

Yeni bir çalışmada, Roma Üniversitesi ‘Tor Vergata’ ve Kopenhag Üniversitesi’nden Dr. Gabriele Scorrano ve meslektaşları, Pompei’deki Casa del Fabbro’da (Zanaatkar Evi) bulunan iki kişinin kalıntılarını inceledi ve DNA’larını diziledi. İskeletlerin şekli, yapısı ve uzunluğu, bir set kalıntının 35 ila 40 yaşları arasında ve 1.64 m boyunda bir erkeğe ait olduğunu, diğer kalıntıların ise 50 yaş üstü, 1.53 m boyunda bir kadına ait olduğunu gösterdi.

Araştırmacılar, her iki bireyden de antik DNA elde edip dizilemeyi başarmış olsalar da, dişinin kalıntılarından elde edilen dizilerdeki boşluklar nedeniyle, yalnızca erkeğin kalıntılarından tüm genomu dizileyebildiler.

Erkek bireyin DNA’sının 1.030 diğer antik ve 471 modern Batı Avrasya bireyinden elde edilen DNA ile karşılaştırılması, DNA’sının modern Orta İtalyanlar ve Roma İmparatorluk çağında İtalya’da yaşayan diğer bireylerle en fazla benzerlikleri paylaştığını ortaya koydu.

Erkek bireyin iskeletinin ve DNA’sının ek analizleri bireyin omurlarından ve DNA dizilerinden birinde tüberküloza neden olan bakteri Mycobacterium tuberculosis‘in ait olduğu bakteri grubu olan Mycobacterium’da yaygın olarak bulunuştur. Bu, bireyin ölümünden önce tüberkülozdan etkilenmiş olabileceğini düşündürmektedir.

Yazan: Bilge KAPLAN

Kaynak:*

YouTube Kanalımız

Bilge Kaplan (Altın Yazar) hakkında 248 makale
1993 yılında Antalya'da doğdum. Molekuler Biyoloji ve Genetik bölümünden mezunum. Şimdi Covid laboratuvarında moleküler biyolog olarak çalışıyorum. Biyoloji,kimya,fizik, matematik en güzel ilgi alanlarim.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*