Evrenin Karanlık Çağlarını Sona Erdiren İlk Yıldızlar Ne Zaman Ortaya Çıktı?

Evrenin Karanlık Çağlarını Sona Erdiren İlk Yıldızlar Ne Zaman Ortaya Çıktı?

Kozmik Şafağımızın Tarihli

İlkel karanlıkta ışık: Şimdiye kadar, uzayda ilk yıldızların ne zaman oluştuğu tartışmalıydı. Şimdi ise, yeni veriler, Büyük Patlama’dan 250 ila 350 milyon yıl sonra “karanlık çağın” sona erdiğini gösteriyor.

Bu araştırma için gökbilimciler, bilinen en eski altı gökadadaki yıldızların yaşını belirlediler. Sonuçlar, genç evrende ilk ışıkların yandığı zaman aralığını oldukça daralttı.

Evrenin Karanlık Çağlarını Sona Erdiren İlk Yıldızlar Ne Zaman Ortaya Çıktı?

Big Bang’den ve ilk elementlerin yaratılmasından sonra, evren başlangıçta karanlık ve boştu. Ancak ilk yıldızları oluşturacak, nükleer füzyonu ateşlendiğinde ışık oldu. Böylece yeni bir dönem de başlamış oldu . Ancak bu değişikliğin ne zaman gerçekleştiği şimdiye kadar bir tartışma konusuydu. Avrupa Planck uydusundan alınan veriler, Büyük Patlama’dan yaklaşık 550 milyon yıl sonrasının geç bir başlangıç ​​olduğunu gösteriyordu. Bu durum, ilk yıldızların 250 milyon yıl, hatta muhtemelen Büyük Patlama’dan 180 milyon yıl sonra varlığını gösteren astronomik gözlemlerle çelişiyordu.

Atomik hidrojen yıldızların yaşını ortaya koyuyor

Şimdi gökbilimciler, ilk yıldız oluşumunun erken başlangıcına dair yeni kanıtlar keşfettiler. Cambridge Üniversitesi’nden Nicolas Laporte liderliğindeki ekip, yaptıkları çalışma için Büyük Patlama’dan 500 ila 550 milyon yıl sonra var olan altı gökadadan gelen yıldız ışığını değerlendirdi. Bunlar evrendeki bilinen en eski yıldız koleksiyonları arasında yer alıyor. Ancak şimdiye kadar bu galaksilerin ve yıldızlarının ne zaman oluştuğu belli değildi.

Bunu bulmak için Laporte ve ekibi, bu galaksilerin ışığında atomik hidrojenin imzasını tespit etmek için dünyanın en güçlü teleskoplarından alınan gözlem verilerini kullandı. Bu imza, genç, büyük kütleli bir yıldız yaşlandıkça güçleniyor.

University College London’dan Romain Meyer, “Bu yaş göstergesi çoğunlukla galaktik mahallemizdeki yıldızlar için kullanılıyor. Ancak aynı zamanda, evrenin ilk günlerinden itibaren uzak galaksilerin yaşını belirlemek için de kullanılabilir, ”dedi.

250 milyon yıl sonra gelen kesin sonuç : Gökbilimcilerin bildirdiği gibi, uzak galaksilerdeki yıldızlar, gözlemlendikleri sırada 200 ila 300 milyon yaşında olmalıydı. Ancak bu, diğer şeylerin yanı sıra Planck uydusu verilerinin önerdiğinden daha önce oluşturuldukları anlamına gelir. Laporte, “Gözlemlerimiz, kozmik şafağın evrenin oluşmasından 250 ila 350 milyon yıl sonra başladığını gösteriyor” diyor.

Evrenin karanlık çağından yıldızlarla dolu bir kozmosa geçiş, Bu nedenle, yıldız oluşumu Big Bang’den sonra, nispeten daha erken bir zamanda gerçekleşti (teleskopların henüz göremediği bir zamanda).

University College London’dan Richard Ellis, “Geçtiğimiz on yılda, gökbilimciler, gözlemin sınırını, evrenin şu anki yaşının yalnızca yüzde dördü olduğu bir zamana kadar zorladılar” diye açıklıyor. Ancak ilk yıldızları görmek için bu yeterli değildi.

Astronominin “Kutsal Kâsesi” Elinizin Altında

Ancak bu yakında değişebilir: NASA’nın 2021’in sonunda uzaya fırlatılacak olan James Webb Uzay Teleskobu, gökbilimcilere göre kozmik şafağa bakmak için yeterince güçlü. Laporte, “Şu anda gözlemlediğimiz galaksilerin öncüllerinin James Webb teleskobunun kızılötesi optikleriyle tanımlanabileceğini varsayıyoruz” dedi. Bu aynı zamanda ilk nesil yıldızları, ilk kez bizim için görünür hale getirebilir.

Ellis, “Kozmos tarihindeki bu önemli anı görebilmek, uzun zamandır astronominin kutsal bir kâsesi olmuştur. Çünkü bir zamanlar yıldızlarda oluşmuş malzemeden yapılmışız, bu aynı zamanda bir anlamda kendi kökenlerimizi de araştırmak demektir.” dedi.

Yazan: İ. Kaya

Kaynak*

YouTube Kanalımız

Tükenmez Kalem (Altın Yazar) hakkında 286 makale
Bilim sever, bilim yazarı.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*