İnsan Beyni Hacklenebilir Mi?
Tesla ve SpaceX’in CEO’su milyarder girişimci Elon Musk, insan beyni ve bilgisayar arasında doğrudan bağlantı kuracak Neuralink çipini tanıttı. Çeşitli nörolojik sorunlara ve omurga yaralanmalarına çözüm getirecek olan buluş, yıllardır bilim kurgu filmlerinde izlediğimiz insan beynini dışardan kontrol altına alma kaygılarını da gündeme taşıdı.
Elon Musk, merakla beklenen beyin implantının hafıza kaybına, depresyona ve hatta görme engeline kadar çeşitli nörolojik sorunları çözebileceğini söyledi.
Peki Neuralink nasıl çalışıyor?
Yapay sinir ağları, insan beyninin bilgiyi öğrenme ve saklama özelliğinden esinlenerek, öğrenme sürecinin matematiksel olarak modellenmesi sonucunda ortaya çıktı.
Öğrenme, hatırlama, düşünme gibi tüm insan davranışlarının temelinde sinir hücreleri bulunuyor. Beyinde bilginin öğrenilmesi ve saklanması bu sinir hücreleri arasında gerçekleşen elektriksel ve kimyasal sinyaller sayesinde gerçekleşiyor. İnsan beyni aynı bu sistemle çalışan milyonlarca nöronun bir araya gelmesinden oluşuyor. Musk’ın şirketinin geliştirdiği cihaz da üzerinde bulunan üç binden fazla elektrot ile bin nöronun aktivitesini izleyebiliyor.”Yapay öğrenme” sayesinde nöron aktivite kaydı analiz edilerek beynin hangi bölgesine nasıl bir uyarı verileceği belirleniyor. Gerekli durumlarda bu çipten birkaç tane de takılabileceği belirtiliyor.
Müdahaleye Açık mı?
Musk, konuyla ilgili çeşitli endişelerin önüne geçmek için, “Bu cihazı takanlar bir anda insanların beynini ele geçirecek değil.” diyor. Beyin – bilgisayar bağlantısını sağlayacak platform internet olduğunda bizim beynimiz ile bir şeyleri kontrol etmemiz aynı zamanda onun da dışardan bir müdahaleye açık hale gelmesine yol açabilir mi? Uzmanların bu soruya yanıtı ne yazık ki “Evet”. İnsanların algılama, düşünme ve öğrenme yöntemleri arasında önemli farklar vardır. Bunun sebebi her kişinin beyin yapısının farklı bir algılama ve öğrenme sisteminde yaratılmış olması. Neuralink’in etik dışı kullanımının bu noktada da sorun yaratması ve düşünce farklılıklarının engellenmesi, beynin dışardan müdahaleye açık hale gelmesi gibi bir sonuç ortaya çıkabilir.
Bir diğer soru da beyin hacklemesi olup olmadığı… İnsan beyninin dijital ortama aktarılması fikri aslında yeni değil. Uzun bir zamandır bilim insanları bu konuda çeşitli deneyler yaptılar. Ancak Neuralink, bu işin geldiği son nokta olma özelliğine sahip çünkü Musk bu kavramı ticari forma getiren bir şirketin başında bulunuyor.
Neuralink, düşüncelerin okunabilmesi gibi şu an kulağa ütopik gelen bir durumu da gerçeğe dönüştürüyor. Bu cihaz takıldığında kişinin düşünceleri takip edilebiliyor daha da önemlisi davranışa geçmeyen, akıldan geçen düşünceler bile bu teknolojinin radarına girebiliyor. Bu durumda buluşun pek çok teknolojik riski de beraberinde getireceği öngörülüyor. Bir diğer nokta ise beyinle bilgisayar arasında kurulan bağlantının ters yönde gerçekleşme ihtimali. Çip teknolojisinin kötüye kullanılması olası riskleri şöyle sıralanıyor:
Neuralink’i kötüye kullanan bir siber saldırgan çok sayıda insanın duygu durumunu yönlendirebilir ve bundan kazanç elde edebilir.
Örneğin uzun süre depresyona ve panik atağa zorlanan bir bireyin hayatını sonlandırmaya yönlendirilmesi, toplumların çatışmaya sevk edilmesi ile anarşinin tetiklenmesi, büyük bir pazarlık öncesinde karşı tarafın yönlendirilerek normal şartlarda asla kabul etmeyeceği zararına bir ticari teklifi kabul etmesiyle siber saldırganlar ticari kazanımlar elde edebilirler. Ayrıca Neuralink gibi teknolojileri devletler de ele geçirmeye çalışabilir. Bu sayede halkı sürekli yönlendirebilir, sürü gibi güdecekleri pozisyonda tutmaya çalışabilirler. Beyin – bilgisayar ara yüzleri insanların becerilerini veya anılarını silmek ya da bozmak için de ele geçirilebilir.
Elin Musk’ın insan beyniyle bağlantı kuran çipi Neuralink ve bununla ilgili kaygılar bu şekilde çoğaltılabilir ve bunlar gerçekten de endişe verici görünmektedir.
Yazan: Demet SEVİM
Kaynak: Science Up
Bir yanıt bırakın