İnsana Nakledilen Domuz Böbreği Kusursuz Çalışıyor
Domuz böbreği, ameliyattan 32 gün sonra bile insan bedeninde en iyi şekilde çalışıyor ve herhangi bir ret tepkisi oluşmamış.
Hayvandan insana organ nakli (Ksenotransplantasyon), uzun süredir, organ eksikliğine giderebilecek bir olanak olarak görülüyordu. Özellikle domuz organları, boyut ve doku özellikleri açısından insan organlarıyla uyumlu olduğu için potansiyel olarak uygun görülür. 2022’nin başlarında Amerikalı doktorlar ilk kez bir hastaya domuz kalbi nakletmişlerdi. Domuz kalbi, alıcının bedeniyle immünolojik olarak uyumlu olacak şekilde birkaç domuz geninin devre dışı bırakılması ve 6 insan geninin eklenmesi ile modifiye edilmiş ve nakil başarılı olmuş, herhangi bir ret tepkisi gelişmemişti. Fakat hasta yine de iki ay sonra ölmüştü, çünkü donör organı sonradan anlaşıldığı üzere domuz virüsleriyle enfekte olmuştu.
Bu tür enfeksiyonlar ksenotransplantasyonda ana risk olarak kabul edilir. New York Üniversitesi Langone’de Robert Montgomery ve çalışma arkadaşları, şimdi ilk kez domuz böbreğini, beyin ölümü gerçekleşmiş ve cihazlarla hayatta tutulan bir hastaya aktardı. Domuz virüslerinin bulaşmasını önlemek için, donör domuz, organ çıkarmadan önce, domuz, endojen retrovirü-SÚ (PERV) ve domuz sitomegalovirüsü (pCMV) dahil olmak üzere, 8 farklı virüs için yoğun bir şekilde tekrar, tekrar test edildi. Diğer önemli bir fark da domuz kalbindekinden aksine bu organda sadece bir gen devre dışı bırakıldı ve donör domuzda başka genetik manipülasyonlar gerçekleşmedi.
Söz konusu domuz geni, insan bağışıklık sisteminde ani bir antikor yanıtına neden olen Alpha-Galleimli bir proteininin oluşturulmasıyla ilgili talimatlar içeriyor. Aytıca bilim insanları, domuzun timüs bezini donör organın dış zarının altına yerleştirdiler. Timüs, hücresel bağışıklık sisteminin olgunlaşmasında ve “yabancı organın tanınmasında” önemli bir rol oynar. Bu uyarlamalar, organın sadece standart, klinik olarak onaylanmış bağışıklık baskılayıcı ilaçlar kullanılarak bir insana başarlı bir şekilde nakledilmesine izin vermek için yeterli oluyor.
Doktorlar beyin hastası gerçekleşmiş hastanın yakınlarından izin aldıktan sonra 14 Temmuz 2023’te domuz böreğini hastaya naklettiler. Bu ameliyattan önce hastanın iki böbreği de alınmış, yani domuz böbreği iki böbreğin fonksiyonunu yerine getirmek zorundaydı. Ameliyattan kısa bir süre sonra nakledilen domuz böbreği idrar üretmeye başladı. Ve böbrek fonksiyonu için gösterge sayılan kreatinin değerleri de normal seviyedeydi. Domuz böbreği o zamandan bu yana hastanın bedeninde herhangi bir komplikasyona ya da ret reaksiyonuna neden olmadan calışmaya devam ediyor. Bu deney halen devam ediyor. Sonuç başarılı olduğu taktirde, organ nakli için yetiştirilen domuzların organlan klinik çalısmalarda kullanılabilecek.
Yazan: Selim ÖZTEMEL
Pig Kidney Xenotransplantation Performing Optimally Alter 32 Days in Human Body, NYU Langone Haalth, 16.08.2023.
Bir yanıt bırakın