İnsanı İnsan Yapan Genler Hangileri?

İnsanı İnsan Yapan Genler Hangileri?

İnsan kalıtımındaki 3 bin bölge diğer memelilerden farklıdır. Ve bunlardan yarısı örenme ve beyin gelişimi ile ilgilidir. 

Bilim İnsanları bu bölgelerin direk olmasa dahi dolaylı olarak öğrenme gelişiminden sorumlu olduğunu düşünüyorlar. Kısa ismi HARs olan “Human Accelerated Regions” bölgeler tüm omurgalılarda bulunan kalıtım bölgesidir. Fakat insanda bu kalıtım bölgesi insanda farklı biçimlenmiş. Bu da bu bölgelerin evriminin kısa bir süre öncesinde kadar etkin olduğu anlamına gelir. 

Harvard Üniversitesi’nden Christopher Walsh ve çalışma arkadaşları, bu bölgeleri ayrıntılı olarak incelemek için inovatif bir teknoloji geliştirdiler. Özellikle insan ve fare HARs’larının test sonuçlarına göre sinir hücrelerindeki HARs’ların yarısı ya etkin ya da sinir siteminin gelişiminde etkin.

İnsanı İnsan Yapan Genler Hangileri?

Araştırmacılar hücre tipine ve organizmaya göre farklı davranan ve HARs tarafından ayarlanan “PPP1R17” genini buldurlar. Bu gen nörolojik gelişimi yavaşlatıyor ki bu da insanı diğer primatlardan ayıran özelliklerden biri oluyor. 

Araştırma beyin araştırmalarının daha iyi anlaşılması bakımından önemli bir yer tutuyor. İnsanı insan yapan tek bir gen yok. Çıkan veriler beynimizdeki evrimin onlarca kalıtım bölgesinin değişime neden olduğunu gösteriyor. 

Yazan: Selim ÖZTEMEL

Kaynak*

YouTube Kanalımız

Selim Öztemel (Platin Yazar) hakkında 1399 makale
Çılgın Fizikçiler ve Bilim İnsanları kurucusu, yazarı, YouTube kanalı editörü.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*