İnsanı İnsan Yapan Şey Et Tüketimi Değil Ateş!
İnsanın ataları günümüzden 2 milyon yıl önce büyük bir sıçrama yaparak, görece maymuna benzer öncü insan Australopithecus’dan ilk homo türüne evrildi. Afrika’yı terk eden ilk insan türü olan Homo erectus daha büyük beyne ve hem daha gelişmiş zihinsel hem de teknik becerilere sahipti.
Peki Ne Olduda Bu Gelişme Gerçekleşti?
Bilim insanları uzun süredir bu gelişmenin başlıca nedeninin beslenme olduğunu düşünüyorlardı. Çünkü beslenme bicimi ve besinlerin sindiriminin verimliği beyin gelişimi için önemli bir belirleyicidir. Buna dayanarak kurulan hipoteze göre gereken enerji takviyesi ateşin bulunuşu sayesinde etlerin pişirilmesi ile elde edildiği yönündeydi. Pişirilmiş et daha iyi sindirildiği için Homo erectus’a daha fazla enerji sağlamış ve gelişimini etkilemiş olabilir.
Bir çok keşif bu hipotezi kanıtlamış durumdaysada son yapılan çalışma farklı şeyler söylüyor. Paleolitik yerleşim yerini barındıran Olduvai vadisinde yürütülen çalışmada ilk insanlara ait et tüketimi ile ilgili kanıtların bulunduğu düşünülüyor. Bunun ile birlikte Doğu Afrika’daki 9 bulantı yerinden 2,6 ila 1,2 milyon yıllık geçişlere sahip 59 fosili de incelediler. Çıkan sonuca göre 2 milyon yıl önce hayvan kemikleri ve et tüketimini kanıtlayan kanıtların atalarımızın beslenme biçiminden çok, buluntuların eşit dağılımı göstermesi ile ilgili olduğu görüldü.
Örneğin 2,6 ila 1,9 milyon yıl öncesine ait hiç hominid fosili bulunmuyor. Oysa bu tarihten sonra daha fazla buluntu var. Araştırmayı yapan bilim insanları bu yüzden et tüketim hipotezinin şimdiki ve eski buluntular için yetersiz olduğu fikrinde. Homo erectus ile birlikte et tüketimi eşit dağılım olmadığı için söz konusu gelişime alternatif bir açıklama gerek olduğu belirtiliyor.
Yazan: Selim ÖZTEMEL
Bir yanıt bırakın