İnsanın Su Gereksinimi İçin Yeni Bir Formül Bulundu

Şekil 1 . İnsan WT'sinin kavramsal diyagramı ve ölçümü. ( A ) İnsan vücuduna su girişi ve çıkışının kaynaklarını gösteren kavramsal diyagram. * Besinlerdeki enerji içeren maddelerin oksidasyonunun son ürünü olarak canlı bir organizmanın içinde üretilen metabolik su. ( B ) Hidrojen izotop seyreltme ve eliminasyonu, TBW ve WT'nin objektif bir ölçümünü sağlar.

İnsanın Su Gereksinimi İçin Yeni Bir Formül Bulundu

İnsan tüketimi için su gereksinimlerinin yönetilmesi, Dünya’nın ikliminde ve insan popülasyonlarında meydana gelen değişiklikler nedeniyle daha zor hale gelebilir. Araştırmacılar çok çeşitli ortamlarda ve yaşam koşullarında bireylerde su alımını ve kaybını takip etmek için bir izotop etiketleme tekniği kullandı. Toplam su girişi ve çıkışı vücut büyüklüğü, fiziksel aktivite, hava sıcaklığı, nem ve rakım gibi birçok faktöre göre değişiklik göstermektedir. Araştırmacılar, bu tür parametrelere göre su kullanımını tahmin etmek için bir denklem türettiler.

Su, hayatta kalmak için gereklidir, ancak dünya çapında her üç kişiden biri (2,2 milyar insan) güvenli içme suyuna erişimden yoksundur. Su alım gereksinimleri büyük ölçüde vücut tarafından her gün kullanılan su olan su dönüşümünü (WT) yansıtır. İzotop izlemeyi kullanarak 23 ülkeden 8 günden 96 yaşına kadar 5604 kişide insan WT’sinin belirleyicilerini araştırıldı. Fiziksel aktivite, atletik durum, gebelik, sosyoekonomik durum ve çevresel özellikler (enlem, yükseklik, hava sıcaklığı ve nem) gibi yaş, vücut büyüklüğü ve kompozisyon, WT ile önemli ölçüde ilişkiliydi. İnsani gelişme endeksinin (İGE) düşük olduğu ülkelerde yaşayan insanlar, yüksek İGE’li ülkelerdeki insanlardan daha yüksek WT’ye sahipti. Bu kapsamlı veri setine dayanarak, insan WT’sini antropometrik (insan vücudunun ölçüleri ile ilgilenen bir teknik ), ekonomik ve çevresel faktörlerle ilişkili olarak tahmin etmek için denklemler sağlanıyor.

Sonuçlar 1.5 litre ya da 2 litre su içmeliyiz genellemesini biraz sarsıyor. Bedenizim su gereksinimi çok değişken. Bu değişkenliği yaşadığımız yer, genetiğimiz, durumumuz, yaşama şeklimiz gibi bir çok değişken etkiliyor. Yetişkinlerin su ihtiyacı 1 ila 6 litre arasında değişiyor. Fakat 10 litre su gereksinimi olan insanlar da var.

Geliştirilen bu denklemde tüm bu parametreler bir araya getiriliyor. Bu denklem bize ilk kez her insanın su ihtiyacını hesaplama şansı veriyor.

Yapılan bazı analizlere göre aynı ortamda yaşayan erkeklerin kadınlardan yarım litre daha fazla suya ihtiyaç duyduğunu göstermiştir.

Orta Avrupa’daki 20’li yaşlarda 70 kilo civarında olan bir erkeğin su ihtiyacı 3.2 iken bir kadının 2.7 litre civarında olduğu görülmüştür. Su ihtiyacımızı cinsiyet, yaş gibi parametreler etkilese de aslında en fazla etkileyen şey vücudunuzdaki yağ orasıdır. Çünkü yağ  dokusu diğer kas ya da diğer organlardan daha az su içerir.

Su ihtiyacı erkeklerde en fazla 20- 30 yaşları arasında olduğu görülmüştür. Kadınlarda ise su ihtiyacı orta yaşlarının sonuna kadar ortalama aynı kalmıştır. Ayrıca kadınların hamilelik döneminde su ihtiyacı  ortalama 0.7 litre artış göstermektedir.

Yaşam tarzımız da su ihtiyacımızı etkiliyor. Örneğin spor yapan birisi ile yapmayan birisinin su ihtiyacı elbette aynı olmuyor. Spor yapan kişilerin su ihtiyacı normal kişilerden yaklaşık 2 litre daha fazladır.

Su ihtiyacımız yaşa göre değişiyor, iklime göre değişiyor yani her şeye göre değişiyor. Bilim insanlarının araştırdığı bu denklemle bu parametleri hesaplayarak size günlük su ihtiyacınızı söyleyebilir.

Yazan: Bilge KAPLAN

Kaynak

Çevresel ve yaşam tarzı faktörleriyle ilişkili insan su döngüsündeki değişiklikler Science, 24 Kasım 2022.

YouTube Kanalımız

Bilge Kaplan (Altın Yazar) hakkında 248 makale
1993 yılında Antalya'da doğdum. Molekuler Biyoloji ve Genetik bölümünden mezunum. Şimdi Covid laboratuvarında moleküler biyolog olarak çalışıyorum. Biyoloji,kimya,fizik, matematik en güzel ilgi alanlarim.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*