İnsanlara İlk Kez Yapay Kan Aktarıldı
Nadir hastalıklarla mücadele etmeyi amaçlayan dünyanın ilk denemesinde laboratuvarda üretilen kan insanlara aktarıldı.
İngiltere’deki araştırmacıların kan bozuklukları ve nadir kan türleri olan insanlar için tedaviyi önemli ölçüde iyileştirebileceğini söylediği dönüm noktası niteliğindeki bir klinik çalışmada, bir laboratuvarda üretilen kan ilk kez insanlara nakledildi.
Birleşik Krallık’taki iki hasta, vücudun içinde nasıl davrandığını görmek için tasarlanmış daha geniş bir araştırmanın ilk aşamasında, laboratuvarda üretilen kandan küçük dozlarda – birkaç çay kaşığına eşdeğer – aldı.
Şu sıralar birkaç ay boyunca 10 hastaya olacak şekilde olacak deneme, standart kırmızı kan hücrelerinin infüzyonları ile laboratuvarda üretilen hücrelerin ömrünü incelemeyi amaçlıyor.
Araştırmacılar, amacın, transfüzyonların çoğunu oluşturmaya devam edecek olan düzenli insan kan bağışlarının yerini almak olmadığını söylüyor. Ancak teknoloji, bilim insanlarının, orak hücreli anemi gibi durumlar için düzenli kan nakline ihtiyaç duyan insanlar için hayati önem taşıyan, ancak kaynağı zor olan çok nadir kan türlerini üretmelerine izin verebilir.
İşbirlikçilerden biri olan Transfusion for NHS Blood and Transplant’ın tıbbi direktörü Dr. Farrukh Shah, “Bu dünya lideri araştırma, orak hücre gibi bozukluklara sahip insanlara güvenli bir şekilde transfüzyon yapmak için kullanılabilecek kırmızı kan hücrelerinin üretimi için zemin hazırlıyor” dedi.
“Kanın büyük çoğunluğunu sağlamak için normal kan bağışına olan ihtiyaç devam edecek. Ancak bu çalışmanın transfüzyonu zor olan hastalara fayda sağlama potansiyeli çok önemli” diye de ekledi araştırmacı.
Nasıl Oluşturuluyor?
Bristol, Cambridge ve Londra’daki araştırmacıların yanı sıra NHS Blood and Transplant tarafından yürütülen araştırma, akciğerlerden vücudun geri kalanına oksijen taşıyan kırmızı kan hücrelerine odaklanıyor.
Başlangıçta, düzenli bir kan bağışı alındı ve alyuvarlara dönüşebilen esnek kök hücreleri tespit etmek için manyetik boncuklar kullanıldı.Bu gövdeler daha sonra bir laboratuvarda bir besin çözeltisine yerleştirildi. Yaklaşık üç hafta boyunca, bu süreç hücreleri çoğalmaya ve daha olgun hücrelere dönüşmeye teşvik etti.
Hücreler daha sonra standart bir filtre kullanılarak saflaştırıldı – beyaz kan hücrelerini çıkarmak için düzenli kan bağışları işlendiğinde kullanılan filtrenin aynısı – saklanmadan ve daha sonra hastalara nakledilmeden önce filtreleme yapıldı..
Deneme için, laboratuvarda üretilen kan, vücutta ne kadar sürdüğünü izlemek için genellikle tıbbi prosedürlerde kullanılan bir radyoaktif madde ile etiketlendi.
Aynı süreç şimdi, hücrelerin ömürlerini karşılaştırmak için her biri en az dört ay arayla – biri normal kan ve biri laboratuvarda yetiştirilen kan olmak üzere – 5-10 ml’lik iki bağış alacak olan 10 gönüllüden oluşan bir deneme için uygulanacak.
Maliyeti ne kadar?
Ayrıca, laboratuvarda yetiştirilen hücrelerin üstün bir yaşam süresinin, hastaların zaman içinde daha az transfüzyona ihtiyaç duyması anlamına gelebileceği umulmaktadır.
Tipik bir kan bağışı, genç ve yaşlı kırmızı kan hücrelerinin bir karışımını içerir, yani ömürleri tahmin edilemez ve yetersiz olabilir. Bu arada laboratuvarda yetiştirilen kan taze yapılır, yani kırmızı kan hücrelerinden beklenen 120 gün dayanmalıdır.
Yine de, şu anda teknolojiye bağlı önemli maliyetler var.
NHS Blood and Transplant’a göre ortalama kan bağışı şu anda NHS’ye yaklaşık 145 sterline mal oluyor. Laboratuarda yetiştirilen ikameler muhtemelen daha pahalı olacaktır.
NHS Blood and Transplant, prosedür için henüz bir “rakam” olmadığını söyledi, ancak teknoloji ölçeklendikçe maliyetlerin düşeceğini de sözlerine ekledi.
Yazan: Bilge KAPLAN
Bir yanıt bırakın