İnsanlık 780 Bin Yıl Önce Pişirmeye Başlamış
İsrail’de bulunan balık dişi fosilleri, pişirilerek yenen yiyeceklerin en eski kanıtı oldu.
İnsalığın gelişimi ve beyninin büyümesinde en önemli etkenlerden biri de ateşin kullanımı ve yiyeceklerin pişirilmesidir. Çünkü pişmiş yiyeceklerin sindirilmesi çok daha kolaydır. Üstelik bu sayede besinden çok daha fazla maddeyeye erişilebiliniyor. By sayede ilkel atalarımız kızarmış et, balık ve pişmiş bitkilerden daha fazla besin almayı başardılar. Fakat insalığın, bu pişirme işine ne zaman giriştikleri tam olarak bilinmiyor. Bulunan en eski kanıtlar Homo erectus’a ait 1 milyon yıllık ateş yerleri keşfedilmişti. Fakat bu yerlerde bulunan kemik ve bitki kalıntılarının, bilinçli bir şekilde mi yoksa yalnız ateşe atılıp atılmadığı tartışma konusu.
Pişirme ile ilgili en önemli kalıntılar 170 bin yıl önce Homo sapiens ve Neandertal insanlarına ait kalıntılardır. Buna karşın bilim insanları yakın zamanlarda Homo erectus’a ait pişirme izleri bulmuşlardı. Kalıntılar Tel Aviv Üniversitesi’nden Irit Zohar ve çalışma arkadaşları tarafından, Kuzey İsrail’de bulunan Gesher Benot Ya’aqov buluntu yerinde keşfedildi. Bu bölgede 780 bin yıl öncesine ait taş aletler, ateş yerleri ve yiyecek kalıntıları bulundu.
Yazan: Selim ÖZTEMEL
Evidence for the cooking of fish 780,000 years ago at Gesher Benot Ya’aqov, Israel, 14.11.2022, Nature Ecology & Evolution
Bir yanıt bırakın