İnternet Aleminde Devrim Yaratan Adam: Tim Berners – Lee

İnternet Aleminde Devrim Yaratan Adam: Tim Berners – Lee

Tim Berners – Lee dünyaya matbaadan beri gelmiş geçmiş en büyük buluşu verdi. Burada onun ne yarattığını ve neden bu kadar devrimci olduğunu öğreneceğiz.

Sir Tim Berners-Lee, tüm zamanların en büyük mucitlerinden biri olarak çağlar boyunca hatırlanacak bir isim. Matbaanın icadından bu yana insanoğlu için en büyük araçlardan birini geliştirdi.

Tim Berners-Lee, World Wide Web’i yaratan kişi. O, internet üzerinden hipermetin belgeleri olarak bilinen web sayfalarını görüntüleyebilmesini sağlayan bir sistem yaratan bir İngiliz Bilgisayar Bilimcisi.

Bugün dünya hiç bu kadar birbirine bağlı olmamıştı ve bilgiye erişmek ve paylaşmak hiç bu kadar kolay olmamıştı. World Wide Web, birkaç on yıl öncesine kadar iletişim kurma, çalışma ve oyun oynama şeklimizde devrim yarattı.

Tim’in çığır açan çalışması olmadan, bizimki de dahil olmak üzere hiçbir web sitesi var olamazdı.

World Wide Web’in yaratıcısının ilk yılları

Tim Berners-Lee, 8 Haziran 1955’te Londra’da doğdu. Emanuel School’da eğitimini A seviyesinde tamamladıktan sonra Queens College, Oxford’a gitti. Oxford’da fizik derecesini başarıyla tamamladı ve 1976’da birinci sınıf bir derece kazandı. Oxford’da geçirdiği zamanın ardından Plessy, Poole’da bir matbaa şirketinde çalışmaya başladı.

1980 yılında İsviçre’de CERN’de çalışmaya başladı. CERN’de geçirdiği süre boyunca, dünyadaki araştırmacılar arasında bilgi paylaşımı gerekiyordu. Kısa süre sonra, elektronik ortam üzerinden bilgi paylaşmak için bir çözüme ihtiyaçlarının olduğu anlaşıldı. İşi yapmak için elektronik olarak metin paylaşımında kullanılan bir dil olan hypertext kullanılmasını önerdi. Bunu göz önünde bulundurarak, ENQUIRE adlı ilk prototipini oluşturmaya başladı.

İnternetin Doğuşu

Tim Berners-Lee internetin kurucusu olarak anılıyor, ancak içerdiği teknoloji 1960’lardan beri halen gelişmektedir. Onun katkısı, World Wide Web’i oluşturmak oldu. Karışıma, düğümler ve hiper metin kavramlarının yanı sıra etki alanları fikrini tanıttı. Bunlar, bugün bildiğimiz World Wide Web’in kritik öğeleridir.

Tim Berners-Lee’nin kendisi, internette yer alan tüm teknolojinin zaten önceden de var olduğunu söylemişti. Onun, asıl önemli katkısı, tutarlı bir sistem içinde bütün bu unsurları bir araya getirmek oldu. Ve böylece 1990 yılında, Robert Cailliau’nun yardımıyla, World Wide Web’in ilk sürümü piyasaya sürüldü. İlk web sayfası, web tarayıcısı ve sunucuyla birlikte geldi.

Bunların hepsi CERN’de bir NeXT bilgisayarda çalışıyordu.

Berners-Lee Şimdi Ne Yapıyor?

Web’in yaratılmasından sonra Berners-Lee, W3C’deki World Wide Web Konsorsiyumu’nun direktörü olmuştur. Berners-Lee, aynı zamanda, Web’in insanlığa fayda sağlama potansiyelini ilerletme çabalarını koordine etmek için 2009 yılında kurulan World Wide Web Vakfı’nın da direktörüdür.2009 yılında, teknolojiyle bağlantılı insanlığın multidisipliner çalışması olan Web Biliminde araştırma ve eğitimi teşvik etmek için kurulan Web Science Trust’ın (WST) kurucu direktörüdür.

2001 yılında Berners-Lee, Kraliyet Cemiyet Üyesi oldu. Ayrıca 2004 yılında H.M. Kraliçe Elizabeth tarafından şövalyelik madalyası da dahil olmak üzere birçok uluslararası ödül aldı ve 2007 yılında Liyakat Nişanı ile ödüllendirildi.

Tim Berners-Lee şu anda Oxford Üniversitesi ve Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nde (MIT) bilgisayar bilimi profesörüdür.

Onun icadı bildiğimiz dünyayı değiştirdi. Kolayca para kazanabilirdi ama onun yerine Web’i bize hediye etmeyi seçti. Bu inanılmaz hayırseverlik eyleminin uzun vadede ona fayda sağladığı iddia edilse de o her zaman insanlığın tarafında oldu.

Yazan: Alihan KÜÇÜK

Kaynak*

YouTube Kanalımız

 

Çılgın Fizikçiler (SEO Manager) hakkında 663 makale
Çılgın Fizikçiler ve Bilim İnsanları ekibi ve dışarıdan destek veren gönüllülerin yazıları.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*