Işık Hızının İki Katı Hız Mümkün mü?
Bilindiği üzere insanın ışık hızının üzerine çıkmasını bir kenara bırakalım, kütlesi olan herhangi bir cismin ışık hızından hızlı olması imkansız.
Ancak bazı tuhaf parçacıkların ışıktan iki kat hızlı gitmesi mümkün olabilir hatta bu parçacıklar zamanda geriye bile gidebilir.
(The Flash dizisinde Barry Allen’ın ışık hızının 127 milyon katın üzerine çıkıp DC birimlerindeki en yüksek hızı aklıma geldi. Bu şekilde geçmişe ve geleceğe gidebiliyordu.)
Evrensel Bir Hız
Albert Einstein’ın genel görelilik kuralına baktığımızda, ışık hızı kütlesi olan her şeyde evrensel bir hız sınırıdır. Buna göre kütlesi olan hiç bir şey ışık hızını geçemez. Kütlesi olan bir şeyi hızlandırmak için gerekli olan şey ise enerjidir. Ne kadar enerji uygularsak o kadar hızlı hareket edecektir.
Bu durumda görelilik denklemlerine göre, kütlesi olan cismin ışık hızına çıkması için sonsuz enerji gerekir. Ancak bu da pek mümkün görünmüyor. Çünkü enerjinin de bir bazı yönlerden sınırları bulunuyor.
Aslında evrenin sınırlı miktarda enerji içeriyor olması mantıklı bir durum. Bu da evrende, kütlesi olan bir şeyi ışık hızına çıkaracak kadar enerji bulunmadığı anlamına geliyor.*
Fakat bir de ‘Sanal kütle’ var.
Takyonlar
Takyon adı verilmiş ve sanal kütle denen özel bir kütle tütüne sahip plan kuramsal parçacıklar var. Takyonların var olduğunu gösteren kesin bir kanıt bulunmuyor ancak genel görelilik kuralına göre var olabilme ihtimalleri bulunuyor.
Eğer var ise, takyonların ılık hızından çok daha hızlı hareket etmeleri gerekir. Nasıl kütlesi olan bir cisim ışık hızının üstüne çıkamıyorsa, takyonlarda ışık hızının altına düşemez. Ve bazı fizikçiler takyonların var olması halinde zamanda geriye gidebileceklerini düşünüyor.
Güneş dışında bize en yakın yıldızın 4.35 ışık yılı uzaklıkta olduğu düşünülüyor. Eğer ışık hızında gidebilseydi oraya ulaşmamız dört yıldan daha uzun sürerdi.
Bizlerin ise tespit etmiş olduğu en uzak yıldız 28 milyar ışık yılı uzaklıkta. Haliyle hiçbir zaman evrenin tamamını bilemeyeceğiz.
Ve bir de solucan delikleri var. Ve solucan delikleri de takyonlar gibi varsayımı dayalı yapılardır. Görelilik kuramı, solucan deliklerine de olanak sağlıyor.
Eğer solucan deliği varsa , uzaydaki herhangi iki noktadaki kısayol olabilir. Bir yıldız 4,5 ışık yılı uzaklıkta olsa bile, solucan delikleri sayende sadece birkaç saat uzaklıkta olabilir. Böylece insan evrende çok büyük mesafeler kat etmiş olurdu.
Yazan: Derya Naz ALTUĞ
Bir yanıt bırakın