İstemediğiniz Anılar Silinebilir mi?
Herkesin unutmak istediği anıları vardır. Kimileri eski sevgililerini, kimileri travmatik olayları kimileri ise kayıplarını…
Her ne kadar unutmak istesekte bu olaylar hayatımızın bazı dönemlerinde bizleri stres bozukluğuna iter. Peki ya bu anılardan kurtulunabilinirse…
Bilim Kötü Anlıları Silebilir mi?
Anıların oluşma süreçleri karışıktır. Eskiden bilim insanları anıların bir evrak dolabı gibi arşivlenerek beynin bir bölümünde saklandığını düşünüyorlardı. Fakat yapılan son çalışmalarda durumun böyle olmadığı anlaşıldı.
Anılar beynimizde yer alan proteinlerin beyin hücrelerini tetikleyerek yeni bağlar oluşması sonucu var olur.
Peki Proteinler Olmadığında Ne Olur?
Bilim insanları hayvanlar üzerinde bu durumu incelemek için bir araştırma yürüttü. Bu çalışmada bu proteinlerin oluşumunu engelleyen bir ilaç verildi. Hayvanlar bu ilacı aldıktan sonra neler yaşadıklarını hatırladığı görüldü.
Araştırmayı yürüten bilim insanları ayrıca her anıyı her hatırladığınızda onu biraz daha güçlü yaptığınızı ve o anıyı değiştirdiğinizi belirtiyorlar. Çünkü bir anıyı hatırladığınızda o an ki düşünceleriniz ve ruh haliniz o anıyı nasıl hatırladığınızı etkiliyor. Böylelikle her hatırladığınız zaman aslında yeni bir bağlantı hattı kurduğunuz anlamına geliyor. Örneğin bir köpek tarafından kovalanmanızı her düşündüğünüzde üzülecek ve korkacaksınız. Duygularınızla o anı arasında bağ güçlendirmiş olacaksınız. Böylelikle belli bir süre sonra köpek tarafından kovalanma fikri bile sizi korkutmaya yetecek.
İşte bilim insanları bu hatırlama sürecinin önemli olduğunun altını çiziyor. Çünkü anılar tekrar hatırlanarak değiştirmeye hazır halde orada duruyor. Bilim insanları bunu erimiş bir cam parçası gibi olduğunu belirtiyor. Böylelikle anıların yalnız silinmesinin değil aynı zamanda değiştirilebileceğini de belirtiyorlar.
Kötü anıların silinmesi ya da değiştirilmesi etik kurallardan dolayı insanlar üzerinde henüz denenmemiştir. Fakat doğru ilaçlar ve anıların geri çağrılarak şekillendirilmesiyle bunun bir gün mümkün hale geleceği söyleniyor.
Siz ne düşünüyorsunuz bir gün unutma ilacı çıksa dener misiniz?
Yazan: Selim ÖZTEMEL
İlginizi çekebilecek bir yazı daha: Anılarımız Gerçekliğin Bir Kopyası mı?
İlginizi çekebilecek bir yazı daha: Anılar Nasıl Oluşur? Anıların Oluşumunda Bellek, Amigdala ve Engram Hücrelerinin Rolü
İlginizi çekebilecek bir yazı daha: Haftanın Film Önerileri: Sil Baştan, Ay ve Kelebek Etkisi
Bir yanıt bırakın