James Webb Teleskobundan Uzak Buz Bulutu 

James Webb Teleskobundan Uzak Buz Bulutu 

Uzay teleskobu olan James Webb Teleskobu bizden 600 ışık yılı uzaklıkta olan bir molekül bulutu keşfetti. Bu bulutta; su gibi basit buz moleküllerin dışında, karbondioksit, metan ve amonyak gibi karmaşık organik metanole kadar doymuş molekül biçimleri bulunuyor. 

James Webb Teleskobundan Uzak Buz Bulutu

Max-Planck Yerötesi Fiziği Enstitülüsü bilim insanlarına göre bu tür donmuş moleküller, yaşanabilir bir gezegen için çok önemlidir. Bu moleküller gezegen atmosferinin oluşmasının yanı sura, şeker, alkol ve basit aminoasitler gibi maddelerin oluşması için gerekli. Bu tür maddeler buzlu kuyruklu yıldızlar ya da asteroitlerin çarpması sonucunda Dünya’ya geldiği düşünülüyor. 

James Webb teleskobu, Avrupa (ESA), Amerika (NASA) ve Kanada (CSA) uzay kuruluşlarının ortaklaşa yürüttüğü çalışması ile üretilmiş ve 2021’de Ariane taşıyıcı roketi ile fırlatılmıştı. 2022 yılında ise ilk bilgileri göndermiş ve derin uzay ile ilgili yeni keşifler elde etmişti. 

Yazan: Selim ÖZTEMEL

The James Webb Telescope detected the coldest ice in the known universe – and it contains the building blocks of life, 25.01.2023, Live Science

YouTube Kanalımız

Selim Öztemel (Platin Yazar) hakkında 1447 makale
Çılgın Fizikçiler ve Bilim İnsanları kurucusu, yazarı, YouTube kanalı editörü.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*