James Webb Uzay Teleskobu Nedir?

James Webb Uzay Teleskobu Nedir?

James Edwin Webb, NASA’nın ikinci yöneticisidir ve 1961-1968 yılları arasında görev yapmıştır. Bunların yanı sıra insanlığın Ay’a ulaşmasını sağlayan Apollo programını harekete geçirmiştir ve Amerika’nın ilk insanlı uzay uçuşlarını gerçekleştirmiştir. 1992 yılında hayatını kaybetmiştir.

James Webb Uzay Teleskobu NASA, ESA ve Kanada Uzay Ajansının ortaklığında  geliştirilmektedir. 25 Aralık 2021  tarihinde başarıyla uzaya gönderildi. James Webb Uzay Teleskobu 13,5 milyar yıl geriyi görebilmektedir. Bunların yanı sıra galaksilerin nasıl oluşup geliştiğini araştıracaktır.

Teleskop, ötegezegenlerin atmosferlerini araştırıp, kimyasal yaşam izleri arayarak ya da oksijen miktarını ölçerek yaşanabilir gezegenler bulmaya çalışacak.

18 Adet Altıgen şeklinde nispeten daha küçük aynaların birleşmesiyle oluşuyor ve altı buçuk metre çapında bir ayna haline geliyor.

James Webb uzaya gönderilen en büyük teleskop oldu aynı zamanda uzaydaki en iyi
kızıl öte teleskopudur.

Teleskopun Bilimsel Amaçlar

Teleskopun 3 Ana Bilimsel Amacı Bulunuyor

Bu görevlerin birincisi; evrenin bebeklik anlarına bakabilmek ve bahsettiğim gibi 13,4 milyar öncesinde olan ilk galaksilerin, ilk yıldızların, ilk kara deliklerin bir şekilde sinyalini alabilmesini amaçlanmıştır.

İkincisi ise; yıldız oluşum bölgelerini inceleyebilmek. Galaksilerdeki moleküler bulutlar dediğimiz yapılarını içerisinde oluşmaktadır. Bu bulutların ortalama sıcaklığı 10 kelvin yöresinde yani yaklaşık 260 santigrat derecedir. Yıldız oluşum bölgelerindeki moleküler  yıldızlar arası tozun içerisinde neler olduğunu görebilecektir.

Üçüncüsü ise öte gezegen atmosferlerini incelemektir. Yıldızların etrafında yaşanabilir bölgeler vardır. Bu bölgelerdeki gezegenlerin, yıldızına olan uzaklığına göre belirlenen gezegenin atmosferindeki basıncın sıvı su barındırıp barındıramayacağının yaşam olup olmayacağının belirlenmesidir. Yani basitçe teleskop, yaşanabilir bölgede olan ötegezegenleri arayacaktır. 

Bu ötegezegenler yıldızının önünden geçtiğinde yıldızın ışığı, ötegezegenin atmosferinden geçip teleskobun kendisine gidecektir. Böylece o gezegenin atmosferindeki kimyasal bileşimini anlamış olunacaktır. Bu da bize, orda yaşam olup olmayacağı hakkında bilgiler sunacaktır.

Evrenin ilk galaksileri, ilk yıldızları, öte gezegenlerin atmosferleri, Dünya dışı yaşam hakkında bir çok şey perde arkasında bizleri bekliyor. James Webb Teleskobu bizlere bu perdenin aralanmasında bizlere yardımcı olacak.

Yazan: Sude MANAV

Kaynak:

Gelecek Uzayda Özel; James Webb Uzay teleskobu hakkında “Neredeyse” Her Şey – Dr. Selçuk Topal 

Webb Observes a Globular Cluster Sparkling with Separate Stars, 22.02.2023, NASA

YouTube Kanalımız

Çılgın Fizikçiler (SEO Manager) hakkında 663 makale
Çılgın Fizikçiler ve Bilim İnsanları ekibi ve dışarıdan destek veren gönüllülerin yazıları.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*