Jupiter’in Uydusu Ganymede’in Atmosferinde Su Buharı Keşfedildi 

Jupiter’in Uydusu Ganymede’in Atmosferinde Su Buharı Keşfedildi 

5262 Km çapıyla Güneş Sistemi’nin en büyük uydusu olan Ganymede, manyetik alanını oluşturan tek uydudur. Ayrıca Europa ve Enceladus uyduları gibi yüzeyin altında sıvı dolu okyanusa sahip olabilir. Bilim insanları hatta Ganymede’de olan suyun Dünya’daki tüm okuyanlardan fazla olabileceğini belirtiyorlar. 

Nature Astronomy dergisinde yayımlanan makalede Ganymede’in etrafında su buharı keşfedildiği belirtildi. Su buharı, donmuş suyun sıvı olmadan buharlaşması (süblimleşme) sonucu oluştuğu belirtiliyor. 

Ganymede’deki su buharı Hubble uzay teleskobu sayesinde keşfedildi. Uydunun atmosferindeki tayflar, morötesi ışın altında farkedildi. Su ve oksijen  molekülleri solar fotonlar ya da yoğun enerjili elektronlarla atomlara ayrılıyor ve dalga boylarında ışımalara sebep oluyor. 

Jupiter’in Uydusu Ganymede’in Atmosferinde Su Buharı Keşfedildi 

Ganymede kısa süre önce Dünya’dan bir misafire ev sahipliği yapıyordu. NASA’nın Jüpiter sondası Juno, Haziran ayında uydunun yakınından geçerek fotoğraflamıştı. Juno ileriki zamanlarda da Jüpiteri’n uydusu Europa’nın da yakınından geçecek. 

Avrupa’nın uzay sondası Juice önümüzdeki senelerde Jüpiter ve Ganymede’e uğrayacak. 2032 yılında uydunun yörüngesine yerleşip 200 km kadar yaklaşacak. Ganymede’in şeklini, okyanuslarını ve manyetik alnını inceleyecek. 

Yazan: Selim ÖZTEMEL

Kaynak*

Kaynak**

YouTube Kanalımız

Selim Öztemel (Platin Yazar) hakkında 1399 makale
Çılgın Fizikçiler ve Bilim İnsanları kurucusu, yazarı, YouTube kanalı editörü.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*