Kadın Erkek Pelvis Farkı Çok Daha Eskilere Uzanıyor

Kadın Erkek Pelvis Farkı Çok Daha Eskilere Uzanıyor

Leğen kemiği yani pelvisin cinsiyetlere  göre gelişim kökenini araştırmak iskelet genelinde iyi korunmamasından dolayı zordur. Bu nedenle leğen kemiğindeki farklılaşma iki ayakta dik yürümeyle mi farkılaştı yoksa daha sonra beyin büyümesinden mi oldu bilinmiyordu. 

Kadın Erkek Pelvis Farkı Çok Daha Eskilere Uzanıyor

Calgary Üniversitesi’nden bu konuda araştırma yürüten bilim insanları insan ve şempanzelerin leğen kemiğini incelediler. İnsanların yaşayan en yakın akrabası olan şempanzelerde bebeklerin daha küçük olmasından dolayı doğum daha kolay olsada inceleme sonucunda onlarda da leğen kemiğinin cinsiyete göre farklılık gösterdiği görüldü.

Yapıla 3 boyutlu analizler ardından dişilerin leğen kemiğinin daha büyük olduğunu gördüler. Bu da bizlere bu farklılaşmanın insan ile şempanzenin ortak atasında başladığını gösteriyor. Ayrıca bu da insanın nesli tükenmiş diğer türlerinde de farklılık olduğu anlamına geliyor. Nitekim Neandertaller incelendiğinde de durumun aynen bu şeklide olduğu görüldü. Fakat insanlarda bu farkın bariz belirgin olmasında iki ayak üzerinde dik yürümesi ile birlikte beynin büyümesi de rol oynamış olabilir.

Yazan: Selim ÖZTEMEL

Kaynak*

YouTube Kanalımız

Selim Öztemel (Platin Yazar) hakkında 1392 makale
Çılgın Fizikçiler ve Bilim İnsanları kurucusu, yazarı, YouTube kanalı editörü.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*