Kadın Orgazmının Evrimsel Kökeni Nedir?

Kadın Orgazmının Evrimsel Kökeni Nedir? 

Tavşanlara antidepresan verilmesini içeren bir araştırma, dişi orgazmının, bazı dişi memelilerin cinsel ilişki sırasında yumurtlamasını sağlayan bir refleksten kaynaklanmış olabileceği fikrini ortaya çıkardı.

Kadın Orgazmının Evrimsel Kökeni Nedir?

Kadın orgazmlarının işleviyle ilgili birden fazla teori vardır. Bazı araştırmalar, orgazm sırasında yaşanan uterus kasılmalarının spermin yumurtaya doğru taşınmasına yardımcı olduğunu bulmuştur. Bununla birlikte, birçok kadın ilişki sırasında orgazm olmaz ve kadınların doruğa ulaşmadan gebe kalması da oldukça yaygındır.

Ayrıca, cinsel zevkin kadınları daha fazla seks yapmaya teşvik ettiği, onları hamile kalma olasılıklarını artırdığı veya çocuk yetiştirmek için faydalı olabilecek kararlı ilişkiler kurmaya motive ettiği gibi daha basit açıklamalar da var.

Ama Kadın Orgazmı Nasıl Gelişti? 

Avusturya’daki Viyana Üniversitesi’nde görev yapan Mihaela Pavlicev ve meslektaşları, cevabın cinsel ilişki sırasında yumurtlayan hayvanlarınlarda olabileceğini düşünüyorlar.

İnsan türünün dişileri yaklaşık her ay bir yumurta bırakırken, tavşan gibi diğer bazı memelilerde yumurtlama çiftleşme ile tetiklenir. Pavlicev ve ekibi, bu tür refleks yumurtlamada yer alan hormonların ve beyin devrelerinin de zevkli bir doruk noktası oluşturmada önemli bir rol oynayabileceğini düşünüyorlar.

2016 yılında 41 memeli türünü analiz ettiler. Bunlardan kedi, koala ve deve olmak üzere 15 tür refleks yumurtlama özelliğine sahiptir. Bu türlerin memeli soy ağacındaki akrabalıkları, bu sistemin muhtemelen en eski memeli atalarımızda da var olduğunu gösteriyor.

Antidepresanların Etkisi

Ekip, en son çalışmasında, Prozac olarak satılan, etken maddesi fluoksetinin olan bir antidepresanın insanların orgazm yeteneğini azalttığı bulgusundan yararlandı. Tavşanlara iki hafta fluoksetin verdikten sonra, çiftleşme sırasında yumurtlama oranının üçte bir oranında düştüğünü buldular.

Pavlicev’e göre bu durum hem cinsel ilişkiyle tetiklenen yumurtlama, hem de orgazm sırasında aynı hormonların ve beyin devrelerinin rol oynayabileceği fikrini destekliyor.  Araştırmacılara göre; Her iki olay da memeli atalarımızda meydana gelmiş olabilir veya belki de beyin devresi bir zamanlar yumurta salınımını tetiklemek için kullanılmış ve o zamandan beri orgazmı tetikleyen bir mekanizmaya dönüşmüş de olabileceği görüşü ortaya çıkmıştır. 

Çalışmada yer almayan Pennsylvania Eyalet Üniversitesi’nden David Puts, Doğal seçilim bir şeyi alıp yeni bir işlev için şekillendirebilir. Örneğin, kulak deliklerimiz başlangıçta solungaç yarıklarıydı. İşlevler zamanla değişir ve gelişir” dedi.

Yazan: Bilge KAPLAN

Kaynak*

YouTube Kanalımız

Bilge Kaplan (Altın Yazar) hakkında 248 makale
1993 yılında Antalya'da doğdum. Molekuler Biyoloji ve Genetik bölümünden mezunum. Şimdi Covid laboratuvarında moleküler biyolog olarak çalışıyorum. Biyoloji,kimya,fizik, matematik en güzel ilgi alanlarim.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*