Kahve Demleme Bilimi

Kahve Demleme Bilimi

Bilime göre, içilen kahvenin tadı kahvenin çeşidine, kavrulmasana, kökenine ve kullanılan suyun kimyasallarına bağlı değişiklik gösterir. Ayrıca demleme yöntemi genel lezzetin belirlenmesinde önemli rol oynamakta. Bilimsel olarak en karmaşık demleme yöntemi espressodur. 

Barista, espresso yapımında; ne kadar kahve ve su kullanacağı, ne kahveyi ince öğüteceğim karar verir. İnce öğütülmüş kahve sucak su ile temas eder. Burada su sıcaklığı, basıncı ve demleme hacmi de tat faktörünü etkiler. Bir kahvede 2 binden fazla değişken bir araya gelerek kimyasal nispi oranı oluşturur. Sonuç olarak bu değişimler kahveyi beğenip, beğenmesenize yol açıyor. Barista, her şeyi aynı yapsa bile espresso çekiminde büyük farklılıklar oluşabilir. Bir espressoda aynı tadı nasıl yakalanabileceği üzerine; kimyager, matematikçi, malzeme bilimci ve baristadan oluşan ekip bir araya getirildi. Ekip bir rapor hazırlayarak, Scientific American‘da yayınladılar. 

Kahve Demleme Bilimi

Matematiksel modellemeye göre, kahvede ayını tadın elde edilmesi için barista, kahveyi biraz daha iri yani kaba öğütmeli ve daha az kahve kullanmalı. Bu yöntem ile, her seferinde aynı tadı veren, parlak, tatlı ve arzulanan asitlerin ortaya çaktığı kahve demleme yöntemi oluşuyor. 

İlginizi çekebilecek bir yazı daha: Kahve Severlere İyi Haber!

Yazan: Selim ÖZTEMEL

Kaynak*

YouTube Kanalımız

Selim Öztemel (Platin Yazar) hakkında 1400 makale
Çılgın Fizikçiler ve Bilim İnsanları kurucusu, yazarı, YouTube kanalı editörü.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*