Kanser Hücrelerin Yeni Zayıf Noktası Keşfedildi

Kanser Hücrelerin Yeni Zayıf Noktası Keşfedildi

Kanser türüne ve kanserin yayıldığı dokuya göre genetik özellikleri farklılık gösterebilir. Bazıları DNA onarımı sırasında oluşan hataların birikmesinden bazıları ise kromozomlarda art arda meydana gelen bozukluklardan oluşur. Bu farklılıklar da tedavi edilmesini zorlaştırır. Fakat tüm kanser türlerinin %90’ında bulunan ortak bir özellik var. Normal 46  kromozomlu vücut hücrelerinden fazla kromozoma sahipler. 

Tümörlerin bir çoğu, hücre başına 60 ila 90 kromozomdan oluşur. Bu sayı dev kanser hücrelerinde 8 ila 16 katı fazlasına kadar ulaşır. Bunun sebebi kopyalama sırasında düzgün ayrılmamasıdır. 

Tel Üniversitesi’nden Real Cohen Sharir ve çalışma arkadaşları, hatalı bölümlerden sorumlu bir protein buldular. Araştırmadan, hücre bölünmesi sırasında belli başlı bir adımın eksik olduğunu gördüler. Nu bölme aparatının, kardeş kromozomunu doğru şekilde ayırıp ayırmadığını kontrol ettikten sonra hücre bölünmesini gerçekleştirdiği evre. Fakat kanser hücrelerinde bu kontrol noktası bozuk. 

Kanser Hücrelerin Yeni Zayıf Noktası Keşfedildi

Normal hücrelerde bu hatalara karşı önlemler mevcutken, kanser hücreleri bu hatalılara rağmen yaşamını sürdürmeye devam ediyor. Araştırmayı yapan bilim insanları göre bunun sebebi KİF18A proteini. Kanser hücrelerinde bu protein bloke edildiğinden fazla kromozom sayılarına rağmen bozuk hücreler yaşamayı sürdürebiliyor. 

Ekipi bu bozukluk KİF18A proteini daha iyi anlaşılabilinirse ileride kanser tedavisi için kullanılabileceğini belirtiyor. 

Yazan: Selim ÖZTEMEL

Kaynak*

YouTube Kanalımız

Selim Öztemel (Platin Yazar) hakkında 1392 makale
Çılgın Fizikçiler ve Bilim İnsanları kurucusu, yazarı, YouTube kanalı editörü.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*