Kaplumbağalar da Sesli İletişim Kuruyor

Kaplumbağalar da Sesli İletişim Kuruyor

Hayvanlar aleminde sesli iletişim sanılandan çok daha fazla olduğu her geçen gün daha da netleşiyor. Zürih Üniversitesi’ndeki bilim insanlarının yürüttüğü çalışmada, daha önceleri vokal olmadığı düşünülen tuatara kertenkelesi (Sphenodon punctatus), Cayenne caecilian yılan balığı (Typhlonectes compacticauda), Güney Amerika akciğer balığı (Lepidosiren paradoxa) ve 50 kaplumbağa türü dahil 53 türün sesli iletişim kurduğu ortaya çıktı.

Kaplumbağalar da Sesli İletişim Kuruyor

Bu çalışma ile, sesli iletişimin bir çok türde birbirinden bağımsız ortaya çıktığı ve evrimleştiği yerine 400 milyon yıl önce ortak atadan geldiği fikri güçlendi.

Akciğere sahip bir çok omurgalı, soludular havayı dışarı iterken, boğazındaki yapılar ile ses çıkarabilir. Oraya çıkan bu sesler, yavru bakımı, eş bulma ve bölge işaretleme gibi bir çok alanda kullanılır.

53 Türün Sesi İncelendi

Bilim insanları önceleri bu sesin ara sıra tesadüfen çıktığı ya da korku sırasında istemsiz çıktığını düşündüklerinden çok araştırmamışlardı. Fakat yeni yapılan çalışmada göz ardı edilen 53 türün sesleri incelendi. Araştırma sonucunda bu seslerin karmaşık ve farklı tonlarda olduğu görüldü. Bu türlerin karmaşık ve farklı sesleri çıkarabilen akustik becerilerinin olduğu kaydedildi.

Davranışlar ile seslerin bağlantısının olup olmadığını araştırmak için su altı kameraları da kullanıldı. Kayıtlarda çıkarılan seslerin en çok dişilere kur yapmada ya da erkekler arasında çekişmede kullanıldığı görüldü.

Bilim insanları, sesli iletişim üzerine yaptıkları çalışmada sesli iletişimin yaklaşık 407 milyon yıl önce burnundan solunum yapan omurgalıda evrimleştiğini belirtiyorlar.

Yazan: Selim ÖZTEMEL

Vocal communication recorded in 53 animals we thought were silent, 25.10.2022

YouTube Kanalımız

Selim Öztemel (Platin Yazar) hakkında 1493 makale
Çılgın Fizikçiler ve Bilim İnsanları kurucusu, yazarı, YouTube kanalı editörü.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*