Kara Deliğin Arkasında Ne Var?

Worm Hole/Credit: Britannica

Kara Deliğin Arkasında Ne Var?

Olay Ufku ve Tekillik/ Credit: Northern Arizona University

Hepimiz kara deliklerin sonsuz çekim gücüne sahip olduğunu ve olay ufkuna girdiğimizde artık onun bu devasa çekim kuvvetinden kaçamayacağımızı biliyoruz. Kara delikler, büyük kütleli yıldızların yaşamları sonucunda süpernova patlaması ile dönüştüğü yapıdır. Büyük Patlama ile oluşan ve hala genişlemeye devam eden evrenimiz boşluğun içerisinde yer alan tek evren olabilir mi? Hayır, yapılan hesaplamalar boyutsuz bir boşluğun içinde bulunan evrenlerden sadece bir tanesidir. Bu boyutsuz boşluğu ‘hiper uzay’ olarak adlandırırız. Bizim evrenimizde bu hiper uzay evrenlerinden sadece bir tanesisidir. Yani bir şişe içerisindeki su damlacıklarından yalnızca bir tanesiyiz. Diğer evrenlerinde kendine ait yasaları bulunmaktadır ancak bir özellik ile ortak kümede buluşabiliyoruz. diğer evrenlerde tıpkı bizim evrenimiz gibi genişlemektedir. Yıldızlar, gezegenler, galaksiler birbirlerinden zaman içinde uzaklaşmaktadır. Genel Görelilik Teorisi kapsamında 1960 tarihlerinde bu evrenlerin paralel şekilde yan yana bulundukları öne sürülmüş ve bu teoriye ‘Paralel Evrenler Teorisi’ adı verilmiştir. Ancak bu tarihten sonra bu evrenlerin yan yana değil bir köpük halinde birbirinin içeriden geçmiş şekilde konumlandığı öne sürüldü ve böylelikle ‘Köpük Evrenler Teorisi’ olarak adlandırıldı.

Günümüz evreni, Büyük Patlamanın, Planck yoğunluğu ve kara deliğin tekilliği arasında bulunmaktadır. Planck Yoğunluğu’nun gerisine ve kara delik tekilliğinin ilerisine gidemiyoruz. Çünkü bu aralığın dışındaki noktalar için belirli matematiksel hesaplamalardan öteye geçmek mümkün değil. Yani bu noktaları gözlemlemek mümkün değildir.

Hiperuzayın içerisinde bulunan köpük evrenleri birinden diğerine geçmek sizce mümkün mü? Böyle bir seyahati gerçekleştirebilmek için belirleyeceğimiz rota bir kara delik olmalı. Yani bir köpük evrenden diğerine ulaşabilmek için bir kara delik içerisinden geçmek zorundayız. Matematiksel hesaplamalarımız bizi kara deliğin arkasında özel bir bölge olduğunu göstermektedir. Bu bölgeye ‘kurt deliği’ adını veririz. Kurt deliği uzun ince tüp şeklinde bir deliktir. Tabii bu geçit içerisinde başka boyutlar bulunmaktadır. Kurt deliğinin bir ucu kara deliğe bağlıyken diğer ucu ak delik adını verdiğimiz bölgeye bağlıdır. Kara delik olay ufkuna giren maddeleri içne alırken ak delik onları dışarı çıkartır. Matematiksel hesaplamalar ak deliğin bizi başka bir evrene gönderen bir kapı olduğunu kanıtlamaktadır.

Eğer bir cisim kara deliğe ulaşıp kurt deliğinden geçerse zamanda geriye doğru gider. Yani kara deliğe düşmeden önceki zamana doğru yol alır. Bu kara delik, kurt deliğinin bir kısmı ile birleşerek yeni bir evren oluşur. Bu evrenin büyüklüğü 10^-33 santimetredir. Bu evrenin genişleyip bizim evrenimizin boyutuna ulaşması milyarlarca yıl alır.

Kara deliğin Arkası/Credit: H. Yalçın İNAN

Peki her kara delik bir bebek evren oluşturabilir mi? Tahminlerinizde haklısınız, her kara delik bir bebek evren oluşturamıyor. Bir karadeliği kurt deliği ile birleşerek bir bebek evren oluşturabilmesi için yeterince yaşaması gerekir. Öyle ki bazı kara delikler buharlaşarak yok olabilmektedir. Olasılıksal olarak bu kara deliklerin bir bebek evren oluşturma ihtimali çok zayıftır. Oluşan bebek evrenlerde bazı fiziksel değişiklikler yaşanabilir. Bu bebek evrenlerde farklı doğa yasaları geçerli olabilir, dolayısıyla farklı genetik yapıdan canlılar bulunabilir.

Yaşam süresi uzun olan evrenler birçok büyük kütleli yıldızın ölümü sonucunda yeni kara delikler oluşturur. Bu kara deliklerde arkalarında bulunan kurt delikleri ile yeni bir evren oluşturur. Bizim evrenimiz uzun yaşayan evrenler sınıfındadır. 15 milyar yaşa sahiptir ve bu evrenimizin henüz altın çağı yani gençlik çağında olduğunu gösterir.

Kara deliklerin arkasında bulunan kurt delikleri ile başka bir evrene yol alınabileceğini öğrenmiş olduk. Peki diğer evrenlerle aramızda madde alışverişi var mıdır? Hesaplamalar gösteriyorki kurt deliğinden geçen maddelerin başka bir noktaya ulaşması gerekir. Yani evet madde alışverişi mümkündür. Matematiksel denklemler hiper uzay teorisini dolayısıyla çoklu evren teorisini doğrulamaktadır.

Yazan: Sultan KIŞ

Kaynak: Kozmos’tan Kuantuma/H. Yalçın İNAN

YouTube Kanalımız

Sultan Başak (Editör/Altın Yazar) hakkında 17 makale
Çılgın Fizikçiler ve Bilim İnsanları Editörü

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*