Kara Delikten Kaçan Yıldız

Kara Delikten Kaçan Yıldız

Kara Delikten Kaçan Yıldız

Astronomy & Astrophysics dergisinde yayınlanan bir yazıya göre uzayda genç bir yıldızın kara delikten kaçıyor olduğu belirtildi. PG 160+062 isimli yıldız ilk 1986 yılında keşfedildi. W. M. Keck gözlemesinde çalışan bilim insanları yıldızı incelediklerinde, samanyolu gökadası diskindeki diğer yıldızlardan daha hızlı hareket ettiğini gördüler. Yapılan hesaplara göre yıldızın sürati yaklaşık saate 2 milyon kilometre. Bu sürat galaksinin çekiminden kurtulmaya yetmese de kozmik bulut içerisindeki kendi sisteminden ayrılmaya yeterlidir. 

Kara Delikten Kaçan Yıldız

Peki Neden Kendi Sisteminden Ayrılabilecek Sürate Ulaştı?

Bir yıldızın kendi sisteminden ayrılmasının bir kaç nedeni olabilir. Çoğu yıldızın ayrılma sebebi ikili yıldız sisteminin ortaklığının bir şekilde bozulmasıdır. İkili yıldız sistemi bozulursa diğer yıldız enerji yüklenip yörüngesinden fırlayıp gidiyor. Diğer yıldız süpernovaya dönüşmesi ya da kara deliğe dönüşmesi buna neden olabilir. 

Fakat araştırmayı yürüten bilim insanları bu yıldızın durumunun biraz farklı olduğunu da ekliyor. Yıldızın kütlesi, sürati ve ayrıldığı nokta olan galaksinin Yay sarmalı düşünüldüğünde ortağı olabilecek yıldızın süper kütleli bir kara delik tarafından yutulmuş olma olasılığı nerdeyse imkansız görülüyor. Bundan dolayıda NASA bu yıldızın yakınlarındaki bir kara delikten kaçıyor olabileceği soncuna vardı. Hala galaksimizde orta kütleli bir kara deliğin var olup olmadığını bilmiyoruz. O yüzden bu kaçak yıldız henüz ortak kütleli bir kara deliğin kanıtı değil. Fakat yine de orada bir yerlerde orta büyüklükte bir kara deliğin varlığını artıyor olabilir.

Yazan: Selim ÖZTEMEL

Kaynak*

YouTube Kanalımız

Selim Öztemel (Platin Yazar) hakkında 1400 makale
Çılgın Fizikçiler ve Bilim İnsanları kurucusu, yazarı, YouTube kanalı editörü.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*