
Karıncalar da Süt Veriyor
Bilim insanları ilk kez karıncaların kolonideki diğerini besleyen süt benzeri bir sıvı salgıladığını gözlemlediler. Larvanın koruyucu kılıf içindeki karıncaların hareketsiz aşaması olan pupa karıncaların hem yetişkin hem de larvalar tarafından tüketilen besin açısından zengin sıvılar ürettikleri keşfedildi.

Aynı yeni doğum yapan memelilerin süte bağımlılığı gibi larvalar da, hayatta kalıp büyüyebilmeleri için bu sıvıya ihtiyaç duyuyorlar. Ayrıca yetişkinler de bu sıvıyı tüketerek pupaları öldürebilecek mantarlara engel oluyorlar.
Karınca kolonilerinde görülen üst seviye entegrasyona yol açan nedenleri araştıran araştırmada, karıncaların karın uçlarında sıvı damlacıklarının belirdiğini gözlemlediler. Şaşırtıcı bu durum pupaları çevreleyecek kadar biriken bu sıvı alındığında, pupaları hayatta kaldığı görüldü.
Pupaları çevreleyen bu sıvıya mavi gıda boyası eklenerek, sıvının hareketi takip edildi. Yetişkin karıncaların sıvıyı içtikleri ve larvaların pupalara taşıyarak içmelerine yardımcı oldukları görüldü. Ssıvının moleküler bileşimi araştırıldığında, 185 adet özgün protein ile bir çok aminoasit, şeker ve vitaminler gibi 100’den fazla metabolit bulunduğu tespit edildi.
Yazan: Selim ÖZTEMEL
Pupating ants make milk — and scientists only just noticed, 30.11.2022, Nature
Bir yanıt bırakın