Kendini Soğutabilen İçecek Kutusu Nedir?
İçeceklerin sıcak havada soğuk kalma galibiyetinin yalnızca yaklaşık beş dakika sürdüğünü fark eden ve bu problem için çözüm arayan Amerikan firması Joseph Company International kendini soğutabilen içecek kutusunu icat etti. Peki, bu kutunun çalışma prensibi neye bağlıydı? Sorunun cevabı için okumaya devam ediniz.
Joseph Company International, kendinden soğutma özelliğine sahip içecek kutusunu piyasaya süren ve projenin patentine sahip ilk şirket oldu. Tasarladıkları ürünün NASA tarafından testi dahi yapılan şirketin ürettiği lisanslı West Coast Chill adlı enerji içeceği kutusu yaklaşık üç dakika içerisinde sıcaklığında 30F azalma gözlemleniyor. Ayrıca soğutma işlemi sırasında herhangi bir dış enerji kaynağına ihtiyaç da bulunmuyor.
Peki, Bahsettiğimiz İçecek Kutusu İçeriğini Dış Enerji Kayağı Olmadan Nasıl Soğutabiliyor?
HEU adını verdikleri iç ısı eşanjörü (ısı transferinde rol alan parça) ve içerisinde organik yenilenebilir aktif karbondan yapılmış olan bir sebze kaynağı mevcut. Sebze kaynağı olarak ise Hindistan cevizi bulunmaktadır. Kutunun üzerindeki düğmeye basılmasıyla atmosfer ve ısı değişim ünitesi arasında basınç fakının oluşmasıyla yüksek basınçtaki aktif karbonların soğurduğu karbondioksit buharlaşmaya başlıyor ve içeceğin ısısını kullanarak soğutma gerçekleşiyor. Termal ısı kullanılarak gerçekleşen bu olay aslında içeceğin kendi enerjisini kullanarak gerçekleşen bir soğutma işlevi. Aynı sistematikte geçmişte gerçekleşen karpuzu soğutmak için güneşe koyulması kolonyanın ele döküldükten sonra anlık serinleme hissi tüm örneklerde cismin kendi enerjisi aracılığıyla soğutma işlevi yer alıyor. Karpuz ve kolonyada ise bu teknolojinin basit ve pazarlanmamış hali karşımıza çıkıyor.
İhtiyaçlar teknolojileri ortaya çıkartıyor. Isınan içeceklere çözüm olarak üretilen kendini soğutabilen içecek kutusu dışarıdan herhangi bir enerjiye bağımlı kalmadan doğa dostu olmasıyla karşımıza çıkıyor. Kim bilir belki gelecekte soğuk kalması gereken ilaçlarda, bozulabilme ihtimalinden yemeklerde ve bunun gibi pek çok farklı alanda kullanıma hazır halde bulunabilir.
Yazan: Beyza ÖZKUNDAKCI
Kaynak**
Bir yanıt bırakın