Kilo Almak İçin Geç Saatte Yemek Ye

Kilo Almak İçin Geç Saatte Yemek Ye

Geç saatte yemek yemek açlığı artırır, yakılan kaloriyi azaltır ve yağ dokusunu değiştirir.

Geç yemek yemenin vücut ağırlığı düzenlemesinde ve dolayısıyla obezite riskinde üç ana neden üzerindeki eşzamanlı etkilerini kapsamlı bir şekilde araştıran az sayıda çalışma vardır. Bu Üç ana neden: Kalori alımının düzenlenmesi, yaktığınız kalori sayısı ve yağ dokusunda moleküler değişiklikler. Yeni bir çalışma, geç saatte yemek yemenin enerji harcamasının azalmasına, açlığın artmasına ve yağ dokusundaki değişikliklerin obezite riskini artırabileceğine dair deneysel kanıtlar sunmaktadır.

Obezite, ABD yetişkin nüfusunun yaklaşık yüzde 42’sini etkilemektedir. Ayrıca obezite; diyabet, kanser ve diğer durumlar dahil olmak üzere kronik hastalıkların başlamasına da neden olur. Brigham’ın Uyku ve Sirkadiyen Bozukluklar Bölümü’nde Tıbbi Kronobiyoloji Programı Direktörü olan Frank AJL Scheer, “Geç yemek yemenin neden obezite riskini artırdığını açıklayabilecek mekanizmaları test etmek istedik” dedi. Araştırmacılar önceki araştırmalarda, geç yemek yemenin artan obezite riski, artan vücut yağı ve zayıf kilo verme başarısı ile ilişkili olduğunu göstermişti. Şimdi ise bu çalışma ile nedenini bulmak için çalışıldı.

Kilo Almak İçin Geç Saatte Yemek Ye

Çalışma ekibi, aşırı kilolu veya obez aralığında vücut kitle indeksi (BMI) olan 16 hasta üzerinde çalıştı. Her katılımcı iki laboratuvar protokolünü tamamladı: biri kesin olarak planlanmış bir erken yemek programı ve diğeri her biri günün yaklaşık dört saat sonrasına programlanan aynı öğünlerle yemek yediler. Laboratuvar içi protokollerin her birine başlamadan önceki son iki ila üç hafta içinde, katılımcılar sabit uyku ve uyanma programlarını sürdürdüler ve laboratuvara girmeden önceki son üç gün içinde, evde kesinlikle aynı diyetleri ve yemek programlarını izlendi. Laboratuvarda katılımcılar açlık ve iştahlarını düzenli olarak belgelendi, gün boyunca sık sık küçük kan örnekleri verdiler ve vücut sıcaklıklarını ve enerji harcamalarını ölçüldü. Yeme süresinin yağ hücrelerinin kök hücresinin (adipogenezde) yer aldığı moleküler yolakları nasıl etkilediğini ölçmek için ölçülen testler incelendi.

Sonuçlar, daha geç yemek yemenin, yeme isteğimizi etkileyen açlık ve iştah düzenleyici hormonlar leptin ve ghrelin üzerinde derin etkileri olduğunu ortaya koydu. Spesifik olarak, tokluğu işaret eden hormon leptin seviyeleri, erken yeme koşullarına kıyasla geç yeme durumunda 24 saat boyunca azalmıştır. Katılımcılar daha sonra yemek yediklerinde, daha yavaş bir oranda kalori yaktıkları belgelendi. Özellikle, bu bulgular geç yemek yeme ile artan obezite riski arasındaki ilişkinin altında yatan yakınsak fizyolojik ve moleküler mekanizmaları aktarmaktadır.

Araştırmacılar, rastgele bir çapraz çalışma kullanarak ve fiziksel aktivite, duruş, uyku ve ışığa maruz kalma gibi davranışsal ve çevresel faktörleri sıkı bir şekilde kontrol ederek, vücudumuzun nasıl kullanıldığının bir göstergesi olan enerji dengesinde yer alan farklı kontrol sistemlerindeki değişiklikleri tespit edebildiler.

Yazan: Bilge KAPLAN

Kaynak*

YouTube Kanalımız

Bilge Kaplan (Altın Yazar) hakkında 233 makale
1993 yılında Antalya'da doğdum. Molekuler Biyoloji ve Genetik bölümünden mezunum. Şimdi Covid laboratuvarında moleküler biyolog olarak çalışıyorum. Biyoloji,kimya,fizik, matematik en güzel ilgi alanlarim.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*