Kirpilerde Süper MRSA Bakterisi Tespit Edildi

Kirpilerde Süper MRSA Bakterisi Tespit Edildi

Toplumda yayılma potansiyeli yüksek olan yeni ortaya çıkan MRSA suşu Helsinki’deki kirpilerden izole edilmiştir.

Kirpilerde Süper MRSA Bakterisi Tespit Edildi

Metisiline dirençli Staphylococcus aureus (MRSA), sınırlı veya hiç tedavisi olmayan antibiyotiğe dirençli bakterilerdir. Avrupa kirpileri ( Erinaceus europaeus ) kentsel alanlarda yaşayan yaygın yabani türlerdir ve son zamanlarda MRSA’nın doğal bir taşıyıcısı olduğu bulunmuştur. Danimarka ve İsveç’teki araştırmalar ayrıca kirpilerin %60’a kadarının mecC -MRSA adı verilen ve insanlarda tüm MRSA enfeksiyonlarının 200’de 1’ine neden olan bir MRSA türü taşıdığı ortaya çıkarıldı. 

Methicillin-resistant Staphylococcus aureus (MRSA)

Escherichia coli  ( E. coli ) ve Klebsiella pneumoniaebakteriler sağlıklı insanların ve hayvanların bağırsaklarında yaygındır. Genişletilmiş spektrumlu beta-laktamaz üreten Enterobacteriaceae (ESBL-E) içeren yüksek dirençli suşlar, insanlarda yaygın olarak idrar yolu enfeksiyonlarına neden olur. Önceki çalışmalar, ESBL-E’nin vahşi Avrupa kirpi popülasyonlarında yaygın olduğunu bulmuştur. Ancak antimikrobiyal dirençli (AMR) bakterilerinin veya genlerinin rezervuarı olarak Fin kirpileri hakkında çok az şey biliniyor. 

Finlandiya’daki Avrupa kirpilerinde bu dirençli bakterilerin oluşumunu bulmak için araştırmacılar, 2020 ve 2021 yılları arasında Helsinki’deki Korkeasaari Hayvanat Bahçesi Vahşi Hayvan Hastanesi’nden 115 ölü kirpiden alınan örnekleri test etti.

Kirpilerde Süper MRSA Bakterisi Tespit Edildi

MRSA varlığını test etmek için her bir kirpiden burun, ağız ve perine sürüntüleri alındı ve ESBL-E’yi test etmek için dışkı örnekleri de toplandı. Daha sonra, virülans ve dirençli genler dahil olmak üzere bakterilerin genomik özelliklerini incelemek için tüm genom dizilimi yapıldı.

Araştırma ekibi, yaklaşık 10 kirpiden 1’inin (%10; 11/115) en az bir MRSA üreten bakteri suşu ve en az bir ESBL-E üreten suşu (%9; 10/115) ile kolonize olduğunu buldu.

Ayrıca, kirpilerde tanımlanan iki E. coli suşu insanla ilişkili tiplerdi .(ST68 ve ST69 – insanlarda ciddi mesane ve kan dolaşımı enfeksiyonlarının sık görülme nedenidir) Bu da bu bakterilerin insanlardan kirpilere geçebileceğini de gösteriyor.

Araştırma ayrıca antibiyotiğe dirençli bakterileri barındıranların sadece kirpiler değil. Bütün yaban hayatı ve çiftlik hayvanları birçok farklı bakteri türü taşıyor, bu nedenle insanlar da dahil olmak üzere kentsel ortamlarda yayılması için birçok aday var. Ayrıca, atık, tarımsal atıklar ve evsel atık sular gibi antropojenik kaynaklar, antimikrobiyal direncin vahşi hayvanlara bulaşmasıyla ilişkilendirilmiştir.

Yazan: Bilge KAPLAN

Kaynak*

YouTube Kanalımız

Bilge Kaplan (Altın Yazar) hakkında 248 makale
1993 yılında Antalya'da doğdum. Molekuler Biyoloji ve Genetik bölümünden mezunum. Şimdi Covid laboratuvarında moleküler biyolog olarak çalışıyorum. Biyoloji,kimya,fizik, matematik en güzel ilgi alanlarim.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*