Kısa Boyunlu Zürafa Fosili Evrime Işık Tutuyor
Zürafaların bu kadar uzun boyunlarının nasıl evrimleştiği hala aydınlatılması gereken bir gizem olarak durmaktadır. Bu evrimsel süreç ile ilgili farklı bir çok görüş olsa da, en önemli etkinin yüksekteki yapraklara ulaşılması olduğu düşünülüyordu. Diğer bir yandan da, zürafaların davranışları ile ilgili bilgiler artıkça bazı bilim insanları uzun boyun kur yapmak işe ilgili olabileceğini fark etti.
Uzun boyunlar erkek zürafalar için silah işlevi gördüğü ve zürafaları bunu cinsel seçilimde kullandığı fark edildi. Zürafaların 2 ila 3 metre uzunluğa ulaşan boyunlarını savurarak, ağır kafataslarını rekabet içindeki hem cinslerinin zayıf kısımlarına vurmak için kullanıyorlar. Dolayısı ile boyun ne kadar uzun olursa, verilen hasarda o kadar büyük oluyor.
Çin Bilimler Akademisi’ndeki bilim insanları, zürafaların uzun boyunlarının nasıl evrimleştiğini anlamak üzerine yürüttükleri çalışmada, yaklaşık 17 milyon yıllık zürafa fosilinin incelendi. Sonucuna göre, erkek zürafaların boyun uzunluğu doğrudan sosyal hiyerarşi ile ilgili ve uzun boyunların evriminin arkasındaki en önemli etki kur rekabeti.
Çin’de, 17 milyon yıllık erken Miyosen tabakalarında bulunan fosil, tam bir kafatası ile dört boyun omurunu içeriyor. Bulanan zürafa fosiline Discokeryx xiezhi ismi verildi. Bilim insanları, Discokeryx xiezhi‘nin boyun omurlarının oldukça güçlü olduğu ve kafayla boyun arasındaki omurların diğer memelilerin boyun omurlarıyla karşılaştırıldığında daha karmaşık bir yapıya sahip olduğunu görüldü. Discokery xiezhi‘nin kafatası ve boyun omurlar arasında ki karmaşık eklemlerin özellikle yüksek hili kafa kafaya çarpışma için adapte olduğunu belirtiliyor. Bu yapının, misk öküzleri gibi kafadan çarpmaya adapte olmuş günümüzde yaşayan hayvanlardan çok daha etkili olduğu düşünülüyor.
Görece kısa bir boyna sahip olan Discokery xiezhi ve günümüzdeki zürafalar, Giraffoidea ailesinin üyeleridir. Bilim insanları, bu canlıların morfolojileri büyük ölçüde farklılık gösterse de, kafatası ve boynun hem Discokery xiezhi hem de günümüz zürafalarında kur mücadeleleriyle ilişkili olduğunu ve her ikisinde de boynun bu yönde evrimleştiğini belirtiyorlar. Discokery xiezhi boynu aşırı güçlenirken, günümüz zürafalarının atalarında ise boyun aşırı uzun hale geliyor.
Yazan: Selim ÖZTEMEL
Strange fossil solves giraffe evolutionary mystery, 02.06.2022, Phys.org
Bir yanıt bırakın