Köpeklerde Çocuk Zekası
Köpekler gelir gider kaydı tutmasalar da sayı sayabildiklerini biliyoruz. 150’den fazla kelimeyi anlayabilen bu dostlarımız yiyeceğe ulaşabilmek için gerek hemcinslerini gerekse biz insanları kandırabiliyorlar.
Kanada’da bulunan British Columbia Üniversitesi’nden psikolog ve köpek araştırmacısı Dr. Stanley Coren, köpeklerde davranışların çeşitli ölçütlendirme yönteminden yola çıkarak, köpeklerin zihin becerilerlinin 2 ila 2 bucuk yaşındaki çocuk zekasına denk olduğunu söylüyor.
Dr. Stanley Coren’e göre köpek zekası farklı biçimlerde ortaya çıkıyor ve farklı türlere göre değişiklik gösteriyor. Bu köpek zekalarının üç farklı türü olduğunu belirtiyor.
Bir tanesi köpek türüyle özdeşmiş işlerde kullandığı içgüdüsel zeka.
İkincisi köpeklerin sorunları çözmesi ve çevresinden öğrenmesine yarayan uyumsal zeka.
Üçüncüsü ise çalışma ve itaat ile ilgili olan ki bu okulda öğrenime karşılık gelen iş ve itaat zekası.
Kanada ve ABD’deki 208 köpek eğitmeninden sağlanan verilere göre iş ve itaat zekasında en başarılı tür “collie” olarak bilinen İskoç çoban köpeğidir.
Listede sırayla kaniş türü süs köpekleri, Alman çoban köpeği, Golden retriever, doberman, Shetland çoban köpeği ve Labrador retriever izliyor.
Dr. Stanley Coren, dil öğrenmede işaretler dahil ortalama bir köpeğin 165 kelime öğrendiği, süper köpeklerinse 250 kelime öğrenebildiğini belirtiyor. Bu sonuçlar 200 kelime anladığı kanıtlanan ve insanlarla dil öğrenebilen insansı maymunlarda örneğin goril koko görülen hızlı öğrenme yeteneğine sahip.
Coren, köpeklerin 4’e veya 5’e kadar sayabildiklerini, basit aritmetik bilgiye sahip olduklarını söylüyor. 1+1=2 ya da 1+1=3 gibi hataları yakalayabildiklerini belirtiyor. Engelli parkurlarda diğer köpekleri izleyerek çözümler bulabiliyorlar. Gözlemlerle sevdikleri yiyecekleri ya da değer verdikleri cisimlerin yerlerini, sevdikleri koltuğa gidecek en kısa yol gibi çevresel tercikleri, kilitler ve basit makineler gibi çeşitli mekanizmaların nasıl çalıştığını öğrenebiliyorlar. Sadece insanları dinleyerek ve hareketlerini gözlemleyerek, hareketlerin veya sembollerin ne anlama geldiklerini öğrenebiliyorlar. Oyun sırasında hemcinslerini ya da insanları kandırabiliyorlar.
Yazan: Selim ÖZTEMEL
İlginizi çekebilecek bir yazı daha: Niçin Herkesin Zekası Farklıdır?
İlginizi çekebilecek bir yazı daha: İnsan Beyniyle Büyüleyici Paralellikler
İlginizi çekebilecek bir videolar:
Bir yanıt bırakın