Korona Aşısının Antikoru İlk Kez Görüntülendi
Tüm Covid-19 aşılarının amacı, bağışıklık sisteminin Sars CoV-2 başak proteinine alıştırmaktır. Ancak bu şekilde bu virüs proteine karşı antikor ve T hücresi oluşturur. Böylece virüs kaynaklı enfeksiyon olduğunda, hücrelerde çoğalmadan etkisiz hale getirilebilir.
Bu yöntem mRNA aşıları ile, başak proteinin yapısı taşıyıcı RNA olarak hücrelere sokarak gerçekleştirilir. Sputnik-V, AstraZeneca ve Johnson & Johnson gibi vektörel aşılar ile, gen kodu hücrelere zararsız bir taşıyıcı virüs ile gerçekleştirilir. Böylelikle bağışıklık sistemine bu proteini hatırlama dürtüsü kazandırılır.
Peki Bu Yöntem Ne Kadar İşe Yarıyor?
Bilim insanları aşı virüsünü çeşitli hücre kültürlerine aşıladılar. Hücreler ilk viral proteinleri oluşturduktan sonra, viral modelle aşı ürünün ne kadar iyi oldukları incelediler. Kriyo-elektron mikroskobundan yararlanıldı.
Aşılan kültürlerde hücrenin %70’inin üzerinde kısa süre sonra tipik dikenli başak proteini görüldü. Bu görüntü virüsün hücreye bağlanmadan önce gösterdiği yapıyla eşleşiyor. Araştırmayı yapan bilim insanları da bu uyumunda çok iyi olduğunu belirtiyorlar. Görüntüler ve testler, aşılanmış hüreler tarafından oluşturulan başak proteininin de hızla şeker kılıfı oluşturduğunu gösteriyor.
Bu yöntem de bağışıklık sisteminin ihtiyacı olan malzemeyi ürettiği anlamına geliyor.
Yazan: Selim ÖZTEMEL
Kaynak**
İlginizi çekebilecek bir yazı daha: COVID-19 Aşılarında Görülen Kan Pıhtılaşması
İlginizi çekebilecek bir yazı daha: Covid-19 Aşılarının Arasındaki Farklar Neler?
İlginizi çekebilecek bir yazı daha: COVİD- 19’a Yeni İlaç
İlginizi çekebilecek bir yazı daha: Ciddi Alerjik Reaksiyonu Olanlara Aşı Uyarısı
İlginizi çekebilecek bir kaç video:
İlginizi çekebilecek bir kaç video:
İlginizi çekebilecek bir kaç video:
Bir yanıt bırakın