
Koronavirüs Salgını 25 Bin Yıl Önce de Yaşanmış
Son 20 yıl içerisinde korona virüs hayvanlardan, insanlara bulaştı. SARS, MERS ve SARS-CoV-2. Ayrıca Çin ve Doğu Asya’da çok daha fazla korona virüs türünün yarasa popülasyonunda bulunduğu biliniyor.
Araştırmacılar daha önceki salgınları araştırmak için 26 farklı popülasyonda 2500 kişinin katılımıyla gen analizi yapıldı. Araştırmada virüse temas edilmiş genler tarandı.
Aralarında SARS-CoV-2’ninde bulunduğu virüsle etkileşimli girmiş 420 tanesi belirlendi.Bu proteinler virüs baskısı altında bulunan topluma avantaj sağladığı için, genler salgında öncelikli olarak aktarılır. Bilim insanları aktarılmış bu genleri buldular. Korona virüs taramasında, bu tür proteinlerin Doğu Asya topluluğunda bulunuyor. Diğer topluluklarda bu işaretler eksik.

Bu da bizlere geçmişte Doğu Asya’da uzun süren bir korona virüs salgınının olduğunu gösteriyor.
Peki Ama Ne Zaman?
Bu sorunun yanıtını bulmak için koronavirüs ile ilgili 42 gen ayrıntılı incelendi. Çıkan sonuca göre 25 bin yıl önce yani 900 kuşak önce meydana gelmiş. Mutasyonları ve varyantları ile birkaç kuşak devam etmiş. Daha sonra ayıklanma baskısı nedeniyle azalmış.
Taş Devrinde de salgının Doğu Asya’da meydana gelmesi tesadüf değil. Çünkü bu bölge hayvanlar dan insanlara bulaşan virüslerin başkenti olmuş durumda. Geçmişte ilkel virüsler ile ilgili edinilen bu evrimsel bilgiler daha sonraki pandemiler konusunda bizlere yardımcı olacak.
Yazan: Selim ÖZTEMEL
Kaynak**
Bir yanıt bırakın