
Kraliçe Arının Seçiminden Sonra Binlerce Kraliçe Arı Adayı İşçi Arılar Tarafından Öldürülüyor
İğnesiz arı türü olan Melipona beecheii’nin dişi larvalarının beşte biri kraliçe arı olacak şekilde gelişir fakat, koloni yalnız 1 kraliçe arıyı kabul eder. Geri kalan tüm kraliçe arı adayları, kuluçkadan çıktıktan sonra işçi arılar tarafından öldürülür.

Üstelik fazla kraliçe arı üretimi Melipona arılarına avantaj sağlamadığı gibi aksine koloni için kullanılan kaynakların boşa harcanmasına neden oluyor.
Çoğu arı türü kraliçe olacak bir arı larvasını seçip, diğerlerinden daha büyük bir hücreye koyarlar ve o arıyı özel besinler ile beslerler. Fakat Melipona arıları ise tüm arı larvalarını eşit büyüklükteki hücrelerde eşit besinler ile beslerler.
Daha önce yapılmış araştırmalarda Melipona işçi arılarının, kraliçe adayı larvaları greaniol isimli bir kimyasal ile beslediğini göstermişti. Yeni çalışmada ise, birden fazla kraliçe arı yetiştirmenin koleji DNA’sını başka kovanlara yaymak için gelişmiş evrimsel bir taktik olup olmadığı incelendi.
Meksikada bulunan 25 Melipona kolonisinin kraliçe ile işçi arıların genetik özellikleri incelendi. Geraniolün larvaların gelişime bir etkisi olmadığı ve kovanlar arasında DNA aktarımına dair bir kanıt bulunmadığı ortaya çıktı.
Yazan: Selim ÖZTEMEL
Bir yanıt bırakın