Kurbağaların Tükenmesi Sıtma Salgınına Yol Açmış 

Kurbağaların Tükenmesi Sıtma Salgınına Yol Açmış 

1980’lerden 1990’lara kadar Costa Rica’da kurbağa ve semender gibi amfibilerde kitridiyomikoz hastalığından dolayı ktirid mantarı yayılmış ve bu mantar bazı türlerin ölümüne neden olmuş. Örneğin Paradoksal kurbağa ve küçülen kurbağa olarak bilinen kurbağa türleri bölgede nesli tükenmiş. Mantar 2000’li yıllarda Panama’ya kadar ulaşmış. 

Hastalıktan etkilenebilecek en az 90 amfibi türünün tükenmesi, en az 500 diğer türün azalmasına hatta yok olmasına neden olabilir. 

Kurbağaların Tükenmesi Sıtma Salgınına Yol Açmış 

Costa Rica ve Panama’da toplu yok oluşlardan sonra Sıtma vakaları önemli bir derecede artmış durumda. Bazı kurbağa ve semenderler, sinek ve böcek yumurtaları ile beslendikleri için, sıtma vakalarının artmasında bu yok oluşun neden olup olmadığı araştırıldı. 

Environmental Research Letters dergisinde yayınlanan makaleye göre, mantarın yayılma zamanı ile vakaların artış hızı birbiri ile örtüşüyor. Ekip, uluslararası yabani hayvan ticaretinin gelecekte hastalıkların yayılmasında önemli derecede etkili olacağını vurguluyor. Örneğin; Batrachochytrium salamandrivorans (Bsal) küresel ticaretle ekosistemi tehlike altına sokuyor. Bu yüzden araştırmacılar patojenlerin yayılmasını önlemek için ticari düzenlemeler yapılması gerektiğini ifade ediyorlar. 

Yazan: Selim ÖZTEMEL

Kaynak*

YouTube Kanalımız

Selim Öztemel (Platin Yazar) hakkında 1399 makale
Çılgın Fizikçiler ve Bilim İnsanları kurucusu, yazarı, YouTube kanalı editörü.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*