Küresel Konumlama Sistemi (GPS)

Küresel Konumlama Sistemi Nedir?

Eski dönemlerde insanlar bulundukları konumu veya gidecekleri yerleri bulabilmek için birçok yöntem denemişlerdir. Denizciler, geceleri yıldızların yüksekliğini ölçerek, gündüzleri ise Güneş ve etraftaki adalardan yararlanarak konumlarını ayarlarken, karada bulunan bazı insanlar da yollarını bulabilmek için kayaların ve ağaçların üzerlerindeki yosun tutmuş yerlerden kuzey yönünü öğreniyorlardı. Zaman geliştikçe Viking kâşifi Floki V. Kuzgunların karayı bulabildiklerinden, gemisine de yol gösterebileceğini düşünmüştür ve güvertesindeki kafesin içerisinde bulunan kuzgunları saldığında yakında kara varsa o yöne ilerleyen kuzgunları takip ederek karaya ulaşmış kimi zaman ise yakın bölgede kara olmadığından kuşların  geminin etrafında dolaştığını fark etmiştir. Floki yaptığı bu deneme yanılmayı sadece gemi karaya yakın olduğu zamanlarda kullanabiliyordu.

 Zamanla pusula, kamal,  astrolop, çapraz çubuk vb. gibi birçok topluluktan birden fazla konum için gerekli sistemler bulunmuştur. Fakat bu sistemler arasında en doğru ve problemin cevabı olan sistem, Küresel korunma sistemi olan GPStir.

Küresel Konumlama Sistemi (GPS) ile Çalışmakta Olan Navigasyon

GPS Dünya’nın etrafında bulunan navigasyon uyduları sayesinde Dünya’daki konumunuzu söyleyen bir sistemdir. GPS sayesinde nereye gideceğinizi, nerede olduğunuzu,  gitmek istediğiniz yere nasıl varabileceğiniz gibi pek çok probleme çözüm bulabilirsiniz.  Dünya’nın yörüngesinde bulunan otuzdan fazla olan navigasyon uyduları cihazlardan aldığı sinyalleri yer istasyonlarına göndererek bulunduğumuz konumu doğrular ve Dünya üzerindeki konumumuzu küçük sapmalar olmasına rağmen belirlemiş olur.

Uydu

GPS asıl kullanım amacı askeri proje iken, zamanla günlük yaşam için de önemli olduğunun fark edilmesiyle kullanılmaya başlanan ve amacı askeri projeden, konumumuzu bildirmek olan bir sistem haline dönüşmüştür. GPS birçok dalda kullanım alanı gösteren bir sistemdir: ticaret, bilimsel gelişmeler, gözetim, askeri, bankacılık, navigasyon vb. gibi pek çok amaçla kullanımdadır.

GPS in bir diğer yaşam için önemli olan amacı ise nesilleri tükenmek üzere olan hayvanlar içindir. Nesli tükenmekte olan hayvanların takibi GPSli tasmalar yoluyla gerçekleştiriliyor. Örneğin dünyada  nesli tükenmekte olan canlı, kaplumbağalardır. Risk içerisinde olan bu kaplumbağalar için Avustralya James Cook Üniversitesi‘nden deniz yaşamı araştırmacıları kaplumbağaların hareketlerini inceleyerek ve yaptıkları çalışmalar ile bu riski azaltmaktadırlar. Aynı şekilde nesli tükenmekte olan bir diğer canlı ise  kelaynak kuşlarıdır. Bu kuş türleri de koruma programı ile sayıları her geçen yıl artarak uydudan takip edilmektedirler.

GPS cihazların uyduya gönderdiği sinyaller sonucu elde edilen konum bilgisidir. Birçok kaşif, denizci kendilerince sistemler geliştirerek yollarını bulmuştur, peki siz GPS olmasaydı nasıl gideceğiniz yolu bulur veya bulunduğunuz konumu açıklayabilirdiniz?

Yazan: Beyza ÖZKUNDAKCI

Kaynak*

Kaynak**

Kaynak***

YouTube Kanalımız

Çılgın Fizikçiler (SEO Manager) hakkında 663 makale
Çılgın Fizikçiler ve Bilim İnsanları ekibi ve dışarıdan destek veren gönüllülerin yazıları.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*