Kuşları Yok Oluştan Beyinleri mi Kurtardı?

Kuşları Yok Oluştan Beyinleri mi Kurtardı? 

Kuşlar hariç tüm dinozorlar 66 milyon önce yok oldu. Yeni keşfedilen bir kuş fosili üzerinde yapılan araştırma, günümüz kuşlarının ataların kitlesel yok oluştan beyin yapıları sayesinde kurtulmuş olabileceklerini işaret ediyor.

Teksas Üniversitesi’nden araştırmacılar yaklaşık 70 milyon yıllık oldukça iyi korunmuş bir kuş kafatasını incelediler. Bulunan bu yeni fosil, kuş olmayan dinozolarla aynı zamanda soyu tükenmiş olan lchthyornis adlı bir kuş cinsine ait olduğu bulundu.

Kuşları Yok Oluştan Beyinleri mi Kurtardı?

Günümüzde kuşların beyinlerinin, memeliler dışında bilinen tüm hayvanlardan daha karmaşık olduğunu belirten araştırmacılar, kuşların kitlesel yok oluştan kurtulmalarının beyin yapılarının önemli bir rol adlığını bulunan kafatası fosilini inceledikten sonra daha net olduğunu ifade ediyorlar.

Kuşların kafatasları beyinlerini sıkıca sardığından, lchthyornis’in kafatası bir kalıp gibi kullanılarak beynin 3 boyutlu bir modeli oluşturuldu ve bu model günümüz kuşların beyinleri ve diğer dinozor akrabaları için oluşturulmuş modeller ile karşılaştırıldı.

Yapılan araştırma sonucunda; lchthyornis’in beyninin yaşayan kuşlardan ziyade kuş olmayan dinozorlara daha yakın olduğu anlaşıldı. Özellikle, insanlarda konuşma, düşünce ve duygu gibi daha yüksek bilişsel işlevlerle ilgili serebral korteks bölümünün günümüz kuşlarında lchthyornis‘e göre çok daha büyük olduğu görülmüştür. Araştırmacılar bu işlevlerin kitlesel yok oluştan kurtulmada rol almış olabileceği belirtiliyor.

Yazan: Bilge KAPLAN

Kaynak*

YouTube Kanalımız

Bilge Kaplan (Altın Yazar) hakkında 248 makale
1993 yılında Antalya'da doğdum. Molekuler Biyoloji ve Genetik bölümünden mezunum. Şimdi Covid laboratuvarında moleküler biyolog olarak çalışıyorum. Biyoloji,kimya,fizik, matematik en güzel ilgi alanlarim.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*