Kuzgun Aklı İnsansı Maymun Zekasıyla Yarışıyor

Kuzgun Aklı İnsansı Maymun Zekasıyla Yarışıyor

“Kuş beyinli” sözünü çürüten, bu sözü artık hakaret olarak kullanmamamız gerektiğinin en güzel örneği kuzgunlardır. Kuzgunların zeki olduklarını yaşadığımız ortamlarda da görmek mümkündür aslında. İşte bu yazıda da bunun kanıtını göreceğiz.

Zekanın büyük gizemlerinden biri olmaya devam ediyor. Bununla birlikte, son birkaç yılda, biri beynin evrimine odaklanan, diğeri ise davranışlardaki benzerlikleri ve farklılıkları belirleyen iki büyük ve birbiriyle ilişkili araştırma oldukça ilgi görmeye başladı.

İnsan çocukları, sosyal dünyayla başa çıkmak için benzersiz bilişsel beceriler gösterir, ancak bilişsel performansları, fiziksel dünyayla ilgili birçok görevde büyük maymunlarla paraleldir. Son zamanlarda yapılan araştırmalar, ötücü kuş ailesinin üyelerinin (corvids) de karmaşık bilişsel beceriler geliştirdiğini, ancak bilişlerinin tam kapsamının ayrıntılı bir şekilde anlaşılmasının şimdiye kadar mevcut olmadığını ileri sürdü. Ayrıca, bilişsel gelişimleri hakkında nispeten az şey bilinmektedir.

Kuzgunlarda Bilişsel Performans Nasıl Gelişir?

Yapılan bir araştırmaya göre, dört aylıkken kuzgunların fiziksel dünyayı anlamalarını ve diğer kuzgunlarla nasıl etkileşime girdiklerini test eden deneysel görevlerdeki bilişsel performansı, yetişkin büyük maymunlarınkine benzer olabileceği ortaya çıktı. Burada, ortak kuzgunların fiziksel ve sosyal bilişsel performansının ilk sistematik, nicel büyük ölçekli değerlendirmesini, özellikle gelişime odaklanarak gerçekleştirildi.

Kuzgun Aklı İnsansı Maymun Zekasıyla Yarışıyor

Simone Pika ve meslektaşları, dört, sekiz, on iki ve on altı aylıkken elle yetiştirilen sekiz kuzgunun bilişsel becerilerini bir dizi teste tabi tuttular. Yazarların araştırdığı beceriler arasında uzamsal bellek – kodlamaların, örgütlemelerin, örüntülerin oluştuğu bellektir-, nesne kalıcılığı – bir nesnenin görüş alanı dışındayken hala var olduğunu anlama – göreceli sayıları ve toplamayı anlama ve bir insan deneyciyle iletişim kurma ve ondan öğrenme yeteneği vardı. Yazarlar, kuzgunların bilişsel performansının dört ila on altı aylıkken benzer olduğunu saptadılar. Bu da kuzgunların bilişsel becerilerinin gelişme hızının nispeten hızlı ve dört aylıkken tamamlanmaya yakın olduğunu düşündürmektedir. Bu yaşta kuzgunlar ebeveynlerinden giderek daha bağımsız hale gelir ve ekolojik ve sosyal çevrelerini keşfetmeye başlarlar.

Görev performansı bireyler arasında farklılık gösterse de, kuzgunlar genellikle toplama ve göreceli sayıların anlaşılmasında çok başarılı oldukları; uzamsal belleği test edilen görevlerde ise en kötü performansı gösterdikleri ortaya çıktı.

Kuzgunlar Büyük Maymunların Bilişsel Yetenekleriyle Eşleşiyor mu?

Kuzgunların bilişsel performansını önceki bir çalışmada benzer görevleri tamamlayan 106 şempanze ve 32 orangutanınkiyle karşılaştıran yazarlar, uzamsal bellek dışında kuzgunların bilişsel performansının orangutanların ve şempanzelerinkine çok benzer olduğunu buldular. Bulgular, kuzgunların büyük maymunlara benzer şekilde genel, karmaşık bilişsel beceriler geliştirmiş olabileceğine dair kanıt sağlıyor. Yazarlar, kuzgunların bu becerileri, hayatta kalma ve üremenin kuzgunlar arasındaki işbirliğine ve ittifaklara bağlı olduğu, sürekli değişen bir çevrede yaşamaya tepki olarak geliştirdiğini düşünülüyor. Ancak yazarlar, incelenen kuzgunların performansının genel olarak türü temsil etmeyebileceği konusunda da uyarıyor.

Yazan: Bilge KAPLAN

Kaynak*

Kaynak**

YouTube Kanalımız

Bilge Kaplan (Altın Yazar) hakkında 248 makale
1993 yılında Antalya'da doğdum. Molekuler Biyoloji ve Genetik bölümünden mezunum. Şimdi Covid laboratuvarında moleküler biyolog olarak çalışıyorum. Biyoloji,kimya,fizik, matematik en güzel ilgi alanlarim.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*